Wallenbergare ska stekas mycket lätt. Den ska vara ljus inuti och endast ljust brun på ytan. Forma gärna biffarna lika stora, ca 10 cm i diameter och 2 cm höga.
Antal portioner 5
Ingredienser:
- 400 gr kalvfärs (helst på innanlår) och absolut fritt från senor och fett
- 4 st äggulor
- 4 dl vispgrädde
- 1½ tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 skivor vitt bröd
- smör till stekningen
- potatis
- 1 pkt gröna ärter
- rårörda lingon
Gör så här:
- Mal köttet tre gånger. Använd fina skivan på köttkvarnen. Låt färsen vila i en bunke i kylskåpet så den blir riktigt kall.
- Blanda färsen med salt, peppar och äggulorna. Tillsätt grädden, lite i taget, under hård omröring med träslev. Låt färsen vila en stund.
- Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer. Strö ut hälften av brödsmulorna på ett smörpapper.
- Dela färsen i fem delar och lägg dem på ströbrödet. Platta ut färsen till fem stycken biffar, ca 2 cm tjocka. Strö resten av brödsmulorna på biffarna.
- Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek försiktigt biffarna gyllenbruna på båda sidorna på svag värme (ca 4 min på varje sida).
- Lägg upp upp Wallenbergarna på ett serveringsfat eller direkt på tallriken. Fräs ur pannan med ytterligare en smörklicka och häll skyn över biffarna.
- Servera med extra fint potatismos, små gröna ärter och rårörda lingon.
En variant på ”1 pkt gröna ärter” är Petits pois. Då tar du följande:
- 2 dl små gröna ärter
- 2 schalottenlökar
- 4 skivor bacon eller rimmat sidfläsk
- 2-3 blad isbergssallad
- smör till stekningen
Gör färdigt ingredienserna; skala och hacka löken fint, skär fläsket i smala strimlor och strimla även salladen fint.
Medan du steker biffarna passar du också på att bryna smöret till petits pois i en annan panna. Lägg i löken och låt den svettas lite. Lägg därefter i fläsket och efter någon minut även ärterna. Vänd till sist ner salladen. Det här tar bara någon minut.