Visst kan det väl vara trevligt med en, två eller tre aptitretare? Risken är väl att man blir för mätt inför huvudrätten. I vart fall har vi följande på förslag; Paté med bacon och rödlöksmarmelad, kräftröra på dansk rågbröd och lax & chips med pepparrrotskräm.

Nu blev det ändå inte riktigt så. Vår master chef hade tänkt till och istället gjort krustader (gjorda på färdig smördeg som förgräddats i muffinsformar så dom bildade små skålar och som vi använde både till kräftröran och laxen).

Detta behövde vi (tänk på att recepten är lite olika i mängd)

Paté och bacon (10 st)

  • 5 baconskivor
  • 150 g paté (färdigköpt)
  • 5 skivor dansk rågbröd (kavring går också bra)
  • smör
  • 1 dl rödlöksmarmelad (denna ska du ha gjort några dagar tidigare, recept mm se nedan)
  • 5 cronichons (kan utelämnas, det gjorde vid)
  • Persilja eller körvel

Gör så här:

  1. Dela baconskivorna och stek dem lätt knapriga. Låt rinna av på hushållspapper medan de svalnar.
  2. Dela patén i skivor.
  3. Bre på smörgåsfett på brödet.
  4. Lägg på en patéskiva, bacon och rödlöksmarmelad.
  5. Dela smågurkorna (du valt dessa) och toppa på snitten.
  6. Dekorera med lite grönt i form av persilja eller körvel

Rödlöksmarmelad (4 dl)

  • 2 rödlökar
  • 1 msk olja
  • 2 röda äpplen
  • 3 msk honung
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl rött vin eller matlagningsvin
  • 1 kanelstång
  • salt
  • peppar

Tillagning:

  1. Skala och skiva rödlöken och fräs sedan löken i olja så den blir mjuk (ska ej få färg)
  2. Riv äpplen grovt och blanda ner i löken.
  3. Tillsätt honung, vinäger, vin och kanelstång.
  4. Koka mycket sakta, ca 30 minuter.
  5. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Låt marmeladen bli kall, ta bort kanelstången och lägg över i en väl rengjord burk. Förvaras i kylskåp där den får stå och mogna).

Kräftröra på dansk rågbröd

(12 små skivor eller som i vårt fall smördegskrustader)

  • 1 förp kräftstjärtar (ca 300 g)
  • 1 dl majonnäs
  • 2-3 msk färskpepparot (fint riven)
  • 2 msk dill (finhackad)
  • 1 tsk citronsaft
  • salt
  • svarpeppar

Gör så här:

  1. Låt kräftstjärtarna rinna av och dela dem i mindre bitar.
  2. Blanda kräftstjärtar, majonnäs, pepparrot och hackad till.
  3. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  4. Lägg upp röran på rågbrödet/krustaden.
  5. Strö över med fint hackad dill.

Lax & chips med pepparrotskräm

(6-8 personer. Vi använde krustader även här)

  • 18-24 potatischips eller 1 krustad/person
  • 100 g lax (kan vara gravad, rimmad eller kallrökt)
  • 4-5 msk crème fraiche
  • 4-5 msk pepparrotsvisp
  • 1 knippe rädisor
  • ½ citron fimstrimlat skal
  • örtblad
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Lägg chipsen eller ställ krustaderna på ett serveringsfat.
  2. Dela laxen i små bitar.
  3. Rör ihop crème fraiche och pepparrotsvisp.
  4. Ansa och skär rädisor i tunna skivor, lägg dem i en skål med kallt vatten.
  5. Topp chipsen eller krustaderna med lax, Klicka över crème fraiche- och pepparrotsblandningen.
  6. Garnera med rädisor, citronskal och örtblad.
  7. Peppra.

Va försiktig de är mättande!