Idag (13 mars 2024) var vi fullt manskap bakom grytorna. Med andra ord alla 7 gubbarna kände sig taggad för nya rätter och nya erfarenheter. Vad skulle vi ta oss ann? Det blev årets första ”tre-rätters”.
Vi inleder med en bruschetta, tätt följd av en zuppa Toscana och därefter ”locket på” med pistachflarn.
Bruschetta med avokadokräm, parmaskinka, tomatsallad och riven parmesanost
En bruschetta fungerar utmärkt både som en förrätt eller till brunch. Med lite fantasi går den att justera till den med olika detaljer. I vårt recept har vi lagt en liten tomatsallad gjord på cocktailtomater, olja, vitlök och kryddor.
Till fyra personer behövs följande:
- 4 skivor franskbröd
- 2 mogna avokador
- 1 citron
- 100 g ricotta
- 8 skivor lufttorkad skinka
- cocktailtomater
- 2 vitlöksklyftor
- riven permasanost
- oregano
- salt
- peppar
- olja
Så här gör du:
- Sätt på ugnen 200 gr (alternativt utnyttja brödrosten, men då utan olja)
- Ringla olja på brödskivorna, strö över salt och rosta dem gyllenbruna
- Dela körsbärstomaterna i en skål, pressa/riv över vitlöksklyftorna, tillsätt några droppar olja respektive citronsaft, krydda av med salt och peppar. Blanda ihop till en sallad (kan göras i förväg så att anrättningen ”får stå och dra”)
- Rör ihop avokadon med ricottan, olja, salt och peppar så att det blir en kräm
- Bred avokadokrämen på de rostade brödskivorna och garnera med torkad skinka och tomatsalladen
Zuppa Toscana med salsiccia, svartkål och potatis
Låter som om det skulle kunna vara en rätt från Toscana. Men vår variant lär härstamma från landet på andra sidan av Atlanten, där man ersatt originalets huvudingrediens cannelliniböna med italiensk korv – salsiccia – samt även tagit med några andra ingredienser. Med andra ord är det en rätt som ger dig möjlighet att experimentera lite med vad man haver.
Recept till 4 personer och till dessa behövs:
- 1 gul lök
- 1 stor vitlöksklyfta (ta gärna någon extra om …)
- 600 g potatis
- 300 g salsicciakorv (eller färs om du hittar) rå och gärna med fänkålssmak
- 1 dl vitt vin (går bra med pressad citron också)
- 3 hönsbuljongtärningar
- 1½ dl vispgrädde
- 200 g svartkål
- 1 tsk fänkålfrö (om korven inte varit smaksatt vid köp)
- ½tsk salt
- 2 krm nymald svartpeppar
- oregano
- olja
- vatten
- 100 g parmesanost (till servering soppa och bröde)
Så här ska du göra:
- Skala och finhacka lök och vitlök
- Skala och skär potatisen i tätningar
- Tag bort skinnet från korven (om du inte redan har färs). Smula ner korvfärsen och krossad fänkål (se ovan) i en kastrull och bryn till fin färg i 1 msk olja. Tag upp och lägg åtsidan
- Fräs lök och vitlök i samma kastrull. Tillsätt vinet och låt fräsa ihop i 1 minut
- Tillsätt 1,3 l vatten, hönsbuljongtärningarna, grädde och potatis.
- Koka soppan i 15-20 minuter under lock och krydda av med salt och peppar
- Repa och grovhacka kålen under tiden. Tillsätt kålen i soppan och låt sjunka ihop.
- Tillsätt den steka färsen
Till serveringen:
Häll upp soppan i skålar och garnera med riven parmesanost. Till detta kan serveras ostgrantinerat bröd ”kryddat” med lite oregano.
Om du nu mot förmodan inte känner dig riktigt mätt, kan vi erbjuda en mycket god avslutning som säkert ”lägger locket på”.
Pistaschflarn med glass och chokladsås
I detta fall är det ingredienser för 8 personer:
Till flarnen:
- 50 g pistaschnötter (skalade)
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 dl vetemjöl
- ½ dl strösocker
- 2 msk glykossirap
- 1 krm bakpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 gr
- Finhacka nötterna
- Blanda samman nötter, smör, mjöl, socker, sirap och bakpulver
- Dela degen i 16 bitar5 och forma dem till runda kulor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem något.
- Grädda mitt i ugnen ca 8 min och låt därefter kakorna kallna plant
Till chokladsås:
- 1 dl kakao
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter.
- Ta av kastrullen från spisen och vispa i smör och salt
Tillbehör:
- ½ l pistaschglass
- ½ dl grovhackade pistaschnötter (till garnering)
Gör så här:
- Forma glassen till 8 kulor
- Lägg ihop flarnen två och två med en glasskula emella
- Lägg ”kakan” på ett fat och ringla över den varma chokladsåsen samt strö över hackade nötter
SERVERAS GENAST!