Ostvåffla med rökt lax och avokado

Ost, picklad rödlök med rökt lax och avokado, då har du en riktigt lyxvåffla att bjuda på!

Följande behöver du till 6 stycken våfflor. Tänk på att det är mäktigt!
  • 75 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl, riven, lagrad ost med mycket smak (kanske västerbottenost)
Till topping:
  • 2 avokador
  • ruccolasallad (behövs inte så mycket)
  • ½lime, pressad saft
  • 1 dl lätt-crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 150 g skivad kallrökt lax
Picklad rödlök:
  • 1 msk ättiksprit (12%)
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten
  • 1 rödlök

Gör så här:

  1. Picklad lök: blanda ättika, socker och vatten till en lag. Skiva rödlöken fint och lägg i lagen. Låt dra i minst 30 minuter, gärna mera. Går alltså bra att gör i förväg.
  2. Våfflor: Smält smör. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Häll mjölken i kastrullen med det smälta smöret. Låt kallna. Blanda mjöl- och smörblandningen. Vispa smeten slät och blanda i äggen samt rör ner osten.
  3. Topping: Mixa eller hacka avokadon och blanda med limesaft, crème fraiche och salt.
  4. Pensla våffeljärnet med lite smör, häll i smet och grädda.
  5. Lägg avokadoröran på den färdiggräddade våfflan, toppa med ruccolasallad, lite lax och picklad rödlök. Servera gärna direkt!

Ugnsbakad torsk med misosmör och bacon, ger många smaker

I vår beskrivning något mindre portioner, men det är enkelt att fylla på ingredienserna.

Detta behövs till 3 portioner:
  • 3 bitar ryggfilé av torsk (ca 150 g)
  • 2 msk misopasta (prova i någon asiatisk butik om du inte hittar detta i din vanliga butik)
  • 50 g smör (ska vara rumsvarmt)
  • 1 msk sesamfrö
  • 1 lime
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk japansk soja + 2 tsk
  • 1 msk sesamolja
  • 3 skivor bacon eller pancetta
  • 1 broccolihuvud (i buketter)
  • 250 g sojabönor
  • 2 vitlöksklyftor (rivna eller tunt skivade)
  • 2 dl vitt vin (eller vatten)
  • 1 nypa chilliflakes
  • 1 tsk socker
  • Vi valde också att ha lite kokt potatis till anrättningen

Gör så här:

  1. Torka fisken
  2. Rör ihop miso med smör, sesamfrö, rivet limeskal och svartpeppar
  3. Blanda 1 msk soja och sesamolja, pensla torsken rutom. Bred därefter misosmör ovanpå och linda bacon runt varje fiskbit
  4. Sprid broccoli, sojabönor och vitlök i en långpanna (eller plåt med kanter). Fördeka fisken ovanpå
  5. Blanda vin, pressad lime, chliflakes, socker och 2 tsk soja, Bland väl tills sockret löst sig och häll därefter detta över fisken
  6. Baka i 180 gr varmluft i ca 20 minuter tills fisken vitnat och baconen fått lite färg, men att det fortfarande är lite tuggmotstånd i grönsakerna

Fruktsallad med en enkel chokladkräm

Till fyra portioner:
  • 2 st passionsfrukter
  • 1 st mango
  • 1 st äpple
  • 200 g mjölkcoklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 msk hackad salta jordnötter

Så här gör du:

  1. Fruktsalladen: Dela och gröp ur passionsfrukterna i en skål, skala och tärna mango och äpple och blanda samman.
  2. Chokladkräm: Bryt chokladen i mindre bitar och smält i ett vattenbad och låt svalna. Vispa grädden medelhård och vänd ner chokladen. Blanda väl. Kan ställas i kylen om det inte ska serveras direkt.
  3. Fördela fruktsalladen i glas eller små skålar. Klicka över chokladkrämen och toppa med hackade jordnötter.

Vi gjorde samma ”misstag” som vid förra träffen. Det blev mycket mat och av någon konstig anledning … tar det stopp!