Ostvåffla med rökt lax och avokado
Ost, picklad rödlök med rökt lax och avokado, då har du en riktigt lyxvåffla att bjuda på!
Följande behöver du till 6 stycken våfflor. Tänk på att det är mäktigt!
- 75 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 2 krm salt
- 1 tsk bakpulver
- 4 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 dl, riven, lagrad ost med mycket smak (kanske västerbottenost)
Till topping:
- 2 avokador
- ruccolasallad (behövs inte så mycket)
- ½lime, pressad saft
- 1 dl lätt-crème fraiche
- 2 krm salt
- 150 g skivad kallrökt lax
Picklad rödlök:
- 1 msk ättiksprit (12%)
- 2 msk strösocker
- 3 msk vatten
- 1 rödlök
Gör så här:
- Picklad lök: blanda ättika, socker och vatten till en lag. Skiva rödlöken fint och lägg i lagen. Låt dra i minst 30 minuter, gärna mera. Går alltså bra att gör i förväg.
- Våfflor: Smält smör. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Häll mjölken i kastrullen med det smälta smöret. Låt kallna. Blanda mjöl- och smörblandningen. Vispa smeten slät och blanda i äggen samt rör ner osten.
- Topping: Mixa eller hacka avokadon och blanda med limesaft, crème fraiche och salt.
- Pensla våffeljärnet med lite smör, häll i smet och grädda.
- Lägg avokadoröran på den färdiggräddade våfflan, toppa med ruccolasallad, lite lax och picklad rödlök. Servera gärna direkt!
Ugnsbakad torsk med misosmör och bacon, ger många smaker
I vår beskrivning något mindre portioner, men det är enkelt att fylla på ingredienserna.
Detta behövs till 3 portioner:
- 3 bitar ryggfilé av torsk (ca 150 g)
- 2 msk misopasta (prova i någon asiatisk butik om du inte hittar detta i din vanliga butik)
- 50 g smör (ska vara rumsvarmt)
- 1 msk sesamfrö
- 1 lime
- nymalen svartpeppar
- 1 msk japansk soja + 2 tsk
- 1 msk sesamolja
- 3 skivor bacon eller pancetta
- 1 broccolihuvud (i buketter)
- 250 g sojabönor
- 2 vitlöksklyftor (rivna eller tunt skivade)
- 2 dl vitt vin (eller vatten)
- 1 nypa chilliflakes
- 1 tsk socker
- Vi valde också att ha lite kokt potatis till anrättningen
Gör så här:
- Torka fisken
- Rör ihop miso med smör, sesamfrö, rivet limeskal och svartpeppar
- Blanda 1 msk soja och sesamolja, pensla torsken rutom. Bred därefter misosmör ovanpå och linda bacon runt varje fiskbit
- Sprid broccoli, sojabönor och vitlök i en långpanna (eller plåt med kanter). Fördeka fisken ovanpå
- Blanda vin, pressad lime, chliflakes, socker och 2 tsk soja, Bland väl tills sockret löst sig och häll därefter detta över fisken
- Baka i 180 gr varmluft i ca 20 minuter tills fisken vitnat och baconen fått lite färg, men att det fortfarande är lite tuggmotstånd i grönsakerna
Fruktsallad med en enkel chokladkräm
Till fyra portioner:
- 2 st passionsfrukter
- 1 st mango
- 1 st äpple
- 200 g mjölkcoklad
- 3 dl vispgrädde
- 4 msk hackad salta jordnötter
Så här gör du:
- Fruktsalladen: Dela och gröp ur passionsfrukterna i en skål, skala och tärna mango och äpple och blanda samman.
- Chokladkräm: Bryt chokladen i mindre bitar och smält i ett vattenbad och låt svalna. Vispa grädden medelhård och vänd ner chokladen. Blanda väl. Kan ställas i kylen om det inte ska serveras direkt.
- Fördela fruktsalladen i glas eller små skålar. Klicka över chokladkrämen och toppa med hackade jordnötter.
Vi gjorde samma ”misstag” som vid förra träffen. Det blev mycket mat och av någon konstig anledning … tar det stopp!