Fisk, i detta fall torskrygg, har vi inte haft på vår meny så ofta. Kanske därför att priset på torsk nästan är i klass med oxfilé. Men, idag ”slog vi till” och med ett väldigt gott resultat. Som tillbehör till denna rätt valde vi kokt potatis, morötter och haricots verts. Vi valde också att ha en god vitvinssås till denna anrättning, inte nödvändigt, men det kändes som ett lyft.

Till efterrätt blev det en mycket god repris – blåbärspaj med doft av vanilj. Detta recept hittar du här.

Vad behöver vi till 4 portioner:

  • 4 torskryggsfilér (ca 150g/st)
  • ½ rödlök
  • 1 paket bacon
  • 6 bitar soltorkade tomater
  • 4 msk flytande smör
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk, klippt färsk persilja
  • salt
  • peppar
  • timjan
  • oregano

Vitvinsås:

  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk koncentrerad fiskfond
  • ½ dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk maizena
  • 1 msk smör
  • ½ citron
  • Salt

Tillbehör:

  • 800g potatis
  • 400g morötter
  • 150g haricots verts
  • salt

Hur gjorde vi då?

Koka potatis, morötter (skivade) och haricots verts. Potatisen tar ungefär samma tid att koka som fisken står inne i ugnen (se nedan), medan övriga grönsaker tar lite kortare tid. Låt dessa sjuda tillsammans i saltat vatten.

För torskryggens del gör du på följande sätt:

  1. Sätt på ugnen 200 grader
  2. Lyfta löken och skär baconskivorna i remsor (3 st) på längden. Stek detta tillsammans i ca 3 minuter
  3. Ringla smör i en eldfast form
  4. Klicka i sabal oelek, pressad vitlök, salt och peppar och rörihop med smöret
  5. Lägg i torskryggsfiléerna (tinade om det varit frysta) och klipp över persiljan
  6. Salta och peppar och smula över örterna
  7. Lägg baconröran på fisk.
  8. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter
  9. Ös fisken med det smälta smöret efter halva tiden

Vitvinssåsen gjorde vi på detta sätt:

  1. Skala och hacka schalottenlök
  2. Stek upp löken i lite olja och slå på vinet när löken mjuknat
  3. Låt vinet koka ner till hälften
  4. Slå på med fiskbuljongen och fortsätt att koka in (reducera)
  5. Häll i grädden och låt koka ihop
  6. Red såsen med maizena till önskad konsistens
  7. Mixa allt och tillsätt smör
  8. Smala av med salt, peppar och citron
  9. Värm på såsen och skeda över fisken vid servering (vi valde att ha såsen sidan om, för eget önskemål)

SMAKLIG MÅLTID!