De ökade matpriser det senaste året gjorde att vi tänkte om lite beträffande valet av kött inför dagens matlagning. Det går alltid att hitta ett bra alternativ.
Följande ingredienser behövs till fyra personer:
- 4 bitar ofilé eller som i vårt fall entrecote (á 150 g)
- 2 tsk flingsalt
- 2 krm nymald svartpeppar
- 2 msk
- rosmarinkvistar
- 2 vitlöksklyftor
Sås:
- 250 g blandad svamp (t.ex. trattkantareller och champinjoner
- 1 lite gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk smör
- ½ dl whiskey – inte för rökig
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 2 msk kalvfond (koncentrerad)
- 2 tsk dijonsenap
- ½ tsk salt
- 2 krm nymald svartpeppar
- majsstärkelse (Maizena) – vid behov
Potatis:
- 800 g potatis – gärna fast som t.ex. Amandine
- 1 sötpotatis (300 g)
- 1 gul lök
- 60 g permasanost
- 1 kruka timjan
- ½ dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Så här gör du:
Börja med potatisen:
- Sätt på ugnen, 200 gr
- Skrubba potatis och sötpotatis noga i ljummet vatten
- Skär rotfrukterna tunt. Använd en mandolin
- Skala och finstrimla löken
- Finriv parmesanosten
- Repa och finhacka timjan, spara lite till garneringen
- Vänd ihop potatis, lök, parmesan, timjan, olja, salt och svartpeppar och lägg ut ett jämt lager på en plåt med bakplåtspapper
- Tillaga mitt i ugnen i ca 30 min
Fortsätt därefter med köttet:
- Torka av köttet och krydda det runtom med flinsalt och svartpeppar.
- Bryn köttet i smör med några rosmarinkvistar och vitlök (krossa lite försiktigt) i 2-3 min på varje sida (innetemperatur ska va 54 gr 0 medium rare)
- Tag upp och låt det vila
Fortsätt därefter med såsen:
- Ansa och skiva svampen
- Skala och finhacka lök och vitlök
- Stek svampen gyllenbrun i smör i en het stekpanna
- Tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare i 2 min
- Tillsätt whiskyn och låt koka in
- Häll på grädde och vatten och tillsätt fond, senap, salt och peppar
- Låt såsen sjuda i ca 5 min. Red eventuellt av såsen med majsstärkelse
Vi valde idag att avrunda med något riktigt mäktigt, blåbärskräm toppad med vit chokladmousse och rostad mandel. Receptet hittar du här.