Till fyra portioner:
Sillen:
- 600 g filéad sill (strömming)
- ½ knippe fint skuren dill
- ½ knippe fint skuren persilja
- 1 dl grovt rågmjöl
- 1 dl ströbröd
- 1 dl panko ströbröd
- smör och olja till stekningen
”Päregröden” (potatismos):
- 1 kg skalade potatis
- 100 g smör
- 1½ dl mjölk
- 1½ dl grädde
- salt och nymalen svartpeppar
Rårörda lingon:
- 3 dl frysta lingon
- 3-4 msk strösocker
Så här gör du (beräkna en timmas arbete):
- Rårörda lingon: Blanda de frysta bären med med strösocker. Låt stå tills bären tinat och sockret lösts upp. Rör runt då och då. Går utmärkt att göra dagen innan.
- Potatismosen: Dela potatisen i små bitar och koka dom mjuka i saltat vatten. Häll därefter av vattnet och låt dom ånga av. Under tiden, blanda grädde, mjölk och smöret och värm på spisen tills smöret smält. Press potatisen med en ”pärestöd” (potatispress), alternativ kör med elvisp, häll på smörblandning och vispa ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Sillen: Blanda ihop mjöl, ströbröd och panko på ett stort fat eller en plåt. Lägg hälften av sillfiléerna med skinnsidan ner i mjölblandningen (paneringen). Salta köttsidan med salt och strö över dill och persilja. Lägg på resterande filéerna, köttsida mot köttsida. Tryck till en aning och vänd dom i mjölblandning. Stek på låg/medeltemperatur i rikligt med smör och olja. 2-4 min/sida. Ska få fin färg och bli lite krispiga.
Servering:
Servera den nystekta sillen snarast, med päregröd och lingon. För de som så behagar gärna skirat smör också.