Foto: Christer Strid

Är en klassisk meny på restaurang och lär vara Närkes landskapsrätt. Köttbitarna ska symbolisera sula och klack på en sko (moset). Hackad bacon och gräslök ska föreställa de nubb som fäster skons sula och klack.

Följande behöver du ha hemma för tillagning (4 portioner):

Ingredienser:

  • 600 g – oxfilé i bit (det går även bra med fläskfilé eller entrecôte)
  • ½ pkt (ca 140 g) – bacon
  • ½ kruka – gräslök
  • 2 msk – smör
  • 1 tsk – salt
  • 2 krm – svartpeppar (gärna nymald)

Potatismos:

  • 800 g – potatis (mjölig sort)
  • 2 msk – smör
  • 1½ dl – mjölk
  • 1 tsk – salt

Kalvsky:

  • 2 dl – vatten
  • 1 dl – rött vin
  • 1 msk – kalvfond (koncentrerad)
  • 1 tsk – soja (kinesisk)
  • 1 msk – smör
  • 1 tsk – majsstärkelse

Glöm inte att tillgodose den ”gröna sidan”. Gärna i form av t.ex. Haricots Verts, Vaxbönor, Morötter eller dylikt.

Tillagning:

Starta med potatismosen. Skala och skär potatisen i små bitar som kokas mjuka i lättsaltat vatten. Låta rinna och ånga av. Mosa (med elvisp) potatisen luftig med smöret och tillsätt mjölken. Krydda av med salt.

Kalvskyn: Blanda vatten, vinfond och soja i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter. Vispa ner smör och red med majsstärkelsen (utrörd i lite kallt vatten).

Köttet: Skär (i detta fall oxfilén) i 4 stora skivor och 4 små. Strimla bacon och gräslöken fint. Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Stekt köttet i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. krydda med salt och peppar.

Servering: Fördela moset på fyra tallrikar. Lägg på köttet (sula och klack) och strö över med bacon och gräslök. Ringla runt med skyn och servera. Glöm inte grönsakerna!

Hoppas det ska smaka!