Parmalindad fläskfilé serverad – foto: Christer Strid

Att förhöja smaken på en fläskfilé kan vara att fylla densamma med ädelost, bacon och lök. Linda parmaskinka runtom och stek därefter i ugn. Gott!

Vad behövs till fyra portioner?
  • 1 fläskfilé, ca 700 g
  • ädelost 30%, 100 g
  • 1 st lök
  • 140 g tärnat bacon (går bra med baconskivor som du själv skär ner i mindre bitar)
  • 8 skivor paramaskinka
  • salt och peppar
  • smör till stekning
  • steksnöre (att föredra) eller tandpetare
Till potatissalladen:
  • 700 g delikatesspotatis
  • 100 g sockerärtor
  • 1 knippe rädisor
  • 60 g babyspenat
  • 2½ dl gräddfil
  • 4 salladslökar
  • 3 msk finskuren gräslök
  • salt
Till servering:
  • 250 g sockerärtor
  • färsk basilika
  • körsbärstomater

Så här tillagar du köttet:

  • Sätt ugnen på 175 gr
  • Putsa köttet och skär två längsgående snitt i köttet på vardera sida så att du kan vika ut köttet till en plan platta. Krydda
  • Skala och finhacka löken
  • Fräs löken tillsammans med bacon så det blir ”blankt” utan att få för mycket färg
  • Smula sönder ädelosten och lägg den på köttet
  • Fördela lök och bacon över köttet
  • Rulla samman fläskfilén (så att den blir som en rulltårta)
  • Linda parmaskinkan (omlott) runt fläskfilén och bind samman det hela med steksnöre

  • Bryn köttet i smör i en stekpanna

  • Lägg därefter köttet i en bakpappersklädd långpanna och låt steka i ugn tills innertemperaturen är ca 70 gr (ca 20 min). Tag ut köttet och låt det vila under aluminiumfolie

Garnering och servering:

Skiva upp köttet och placera på ett uppläggningsfat. Gärna med lite kokta sockerärtor. ”Strö över” med basilika och delade körsbärstomater.

Den krämiga potatissalladen gör du så här:

  • Tvätta och koka potatisen i lättsaltat vatten
  • Låt potatisen ånga av och dela i mindre bitar om det behövs
  • Ansa (”noppa”) sockerärtorna och koka även dessa i lättsaltat vatten i ca 1 minut
  • Låt rinna av och dela dem därefter i mindre bitar (strimla)
  • Tvätta rädisorna och klyfta
  • Blanda samman potatis och grönsaker (även spenaten) med gräddfilen och smaka av med salt och peppar
  • Ansa och strimla salladslöken. Klipp/hacka gräslöken
  • Lägg upp potatissalladen på ett serveringsfat/stor skål och garnera med salladslök och gräslök
Potatissalladen färdig för servering – foto: Christer Strid

SMAKLIG MÅLTID!