Kantarell- eller trattkantarellsås är en underbart god sås som passare utmärk till t.ex. viltkött. I vårt fall ville vi ha denna sås till en mycket god anrättning i form av kalvytterfilé (receptet hittar du här).
Kantarellsås:
- 300 g kantareller eller trattkantareller
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- ½ tsk salt
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl vatten ( 2 msk till stärkelsen)
- 1 msk grönsaksfond (går bra med kalv-eller kycklingfond också)
- 2 tsk majsstärkelse (maizena)
- 1 krm svartpeppar (nymald)
- 2 msk persilja (hackad)
Så här gör du:
- Ansa svampen och skär ner i mindre bitar.
- Fräs svampen i smör tills vattnet i svampen kokat bort.
- Krydda med en ½ tsk salt.
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Fräs tillsammans med svampen.
- Tillsätt crème fraiche, 2 dl vatten och fond. Koka upp och låt sjuda ca 2 min.
- Rör ut majsstärkelsen i 2 msk vatten och häll ner i såsen under omröring.
- Krydda av med ½ tsk salt och peppar.
- Strö över persilja