Kantarell- eller trattkantarellsås är en underbart god sås som passare utmärk till t.ex. viltkött. I vårt fall ville vi ha denna sås till en mycket god anrättning i form av kalvytterfilé (receptet hittar du här).

Kantarellsås:

  • 300 g kantareller eller trattkantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • ½ tsk salt
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten ( 2 msk till stärkelsen)
  • 1 msk grönsaksfond (går bra med kalv-eller kycklingfond också)
  • 2 tsk majsstärkelse (maizena)
  • 1 krm svartpeppar (nymald)
  • 2 msk persilja (hackad)

Så här gör du:

  1. Ansa svampen och skär ner i mindre bitar.
  2. Fräs svampen i smör tills vattnet i svampen kokat bort.
  3. Krydda med en ½ tsk salt.
  4. Skala och finhacka lök och vitlök.
  5. Fräs tillsammans med svampen.
  6. Tillsätt crème fraiche, 2 dl vatten och fond. Koka upp och låt sjuda ca 2 min.
  7. Rör ut majsstärkelsen i 2 msk vatten och häll ner i såsen under omröring.
  8. Krydda av med ½ tsk salt och peppar.
  9. Strö över persilja