Det är inte nödvändigt att göra grönsaksfräs. Det går lika bra med enbart haricots verts t.ex. – Foto; Christer Strid

För fyra portioner behöver du detta:

  • 450 g kalvlever, skivad
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • salt och malen vitpeppar
  • 4 skivor bacon

Sås:

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl kalvbuljong
  • 2 dl rött vin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 10 vitpepparkorn, krossade
  • 1 ½ msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • salt och malen vitpeppar

Grönsaksfräs:

  • 100 g syltlök, avrunnen
  • 300 g haricots verts, förvällda
  • 250 g cocktailtomater, halverade 1 msk olja
  • salt och malen svartpeppar

Till serveringen:

Kokt potatis och kapris

Gör så här:

Såsen:

Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt tomatpuré, buljong, hälften av vinet, timjan och peppar. Koka ihop till hälften. Sila, tillsätt resten av vinet och koka upp. Blanda smör och mjöl till en pasta och red av såsen. Koka upp, sänk värmen till låg, sjud 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Grönsaksfräs:

Fräs syltlök i olja tillsammans med haricots verts och tomater. Krydda med salt och peppar.

Tillagning och servering:

Vänd leverskivorna i mjöl och stek den i smör. Krydda med salt och peppar. Fräs baconskivorna i sitt eget fett (lämpligt att låta dessa rinna av på lite hushållspapper efter stekningen). Lägg upp lever, grönsaksfräs och bacon, och strö över kapris. Servera med rödvinssåsen och kokt potatis.