För 6-8 personer

Ingredienser:

  • ca 1½ kg kålhuvud
  • ca 700 g köttfärs (blandfärs)
  • 1-2 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar
  • 1 krm kryddpeppar
  • 1 köttbuljongtärning
  • ca 2 dl vatten
  • 4 dl mjölk
  • kokt ris för 4 personer (låt riset stå och  svalna lite)

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Koka riset så det hinner stå och svalna
  • Strimla kålen i matberedaren med grov skärskiva
  • Bryn kålen i omgångar i stekpanna
  • Strila i lite sirap på kålen när du bryner den (för att få bättre färg)
  • Blanda köttfärsen med det avsvalnande riset och tillsätt mjölken, peppar och salt
  • Varva kålen och färsen i en långpanna – börja och sluta med kål
  • Lös buljongtärningen i lite vatten och häll över kålpuddingen i formen (om du tycker den ser för fast ut)
  • Stek kålpuddingen mitt ugnen ca 45 minuter tills den får fin färg
Servera kålpuddingen med kokt potatis, brunsås och naturligtvis lingonsylt.
Varför inte med lite morötter också?