En klassisk och festlig anrättning med smak och doft av skog och mark. Vill du inte göra potatiskaka, varför inte ta pressad potatis istället? Tidsåtgång ca 1½ timma. Det går bra att förbereda varje delrätt för sig.
Detta behöver du till 4 personer:
Hjortfärsbiffarna:
- 750 g hjortfärs
- 6-8 msk ströbröd
- 0,25 dl kalvfond
- 0,25 dl viltfond
- 1,5 dl vsipgrädde
- 1 msk japansk soja
- 1 msk konjak (går bra att utesluta)
- 2 ägg
- 2 msk riven gul lök
- 1 krm svartpeppar
- salt
- 50 g smör till stekningen
Potatiskakan:
- 6 stora potatisar (fasta)
- ½ gul lök
- 1 krm grovmalen svartpeppar
- 1 krm mald vitpeppar
- ½ tsk salt
- 2 msk smör
- 2 msk olja
Kantarellsåsen:
- 50 gr kantareller eller trattkantareller
- ½ gul lök
- 1 msk smör
- 1 msk kalvfond
- 1 msk japansk soja
- 2 tsk dijonsenap
- ½ dl vatten
- 3 dl crème fraiche
- ½ tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 msk vinbärsgelé
- 2 msk spad från ättiksgurka
Rårörda lingon:
- 225 g lingon (frysta)
- 1½ dl socker
Så här gör du…
- Hjortfärbiffarna: Blanda ströbröd, fond, grädde, soja, konjak och äggen i en skål. Låt blandningen stå och svälla i 10 minuter.
- Tillsätt hjortfärsen, den rivna löken, peppar och salt och blanda till en smidig smet. Forma till biffar av färsen (blöt händerna k vatten så går det lättare).
- Bryn smör i en stekpanna och stek biffarna i3-4 minuter på varje sida på medelvärme. Efterstek några minuter på lite lägre värme eller i stekpannan eller i ugn.
- Potatiskakan: Skala potatis och lök. Hacka löken fint. Riv potatisen grovt, lägg i durkslag och skölj i kallt vatten.
- Blanda riven potatis, lök, svartpeppar, vitpeppar och salt i en bunke.
- Värm en stor stekpanna och lägg i smör och olja. Fördela potatisblandningen i pannan och platta till. Stek först med lock på i 5 minuter på medelvärme, därefter ytterligare 10 minuter utan lock.
- Potatisen ska få en brun färg och få en stekyta så att den sitter ihop. Vänd över potatisen försiktigt på den ostekta sidan (med hjälp av tallrik och stekspade).
- Tillsätt eventuellt mera smör. Stek ytterligare i 5 minuter. Sätt därefter in pannan i ugnen cirka 15 minuter på 200 grader.
- Kantarellsås: Skala och finhacka löken och grovhacka kantarellerna. Fräs ihop detta med en klick smör i en stekpanna några minuter.
- Tillsätt kalvfond, soja, dijonsenap, vatten, crème fraiche och låt sjuda sakta i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar gelé och ättiksgurkspad.
- Rårörda lingon: Tina lingonen och lägg i en skål. Tillsätt sockret och rör om till de flesta bären är mosiga