Detta är en rätt som är lättlagad och som passar både till fest och vardag. Till denna valde vi pressad potatis och en sallad.

Vad behöver du till 4 personer?

  • 600-800 g fläskfilé
  • 10-12 stora champinjoner
  • 3 klyftor vitlök (ta gärna flera om du gillar smaken, vi tog fem)
  • ½ kruka persilja
  • 4 dl vispgrädde
  • ½ tsk kinesisk soja
  • 1½-2 tsk dijonsenap
  • smör till stekningen
  • salt
  • svartpeppar

12 potatisar

Sallad bestående av vad du har hemma eller alternativt…

  • máchesallad
  • körsbärstomater
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Så här gör du:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader varmluft
  2. Ansa fläskfilén och skär den i 1-2 cm tjock medaljonger. Tryck till dem lätt och krydda med salt och peppar på båda sidor. Låt vila.
  3. Tvätta, ansa och skär ner champinjonerna i tunna skivor. Förväll dessa (i stekpanna) tills all vätska har avdunstat. Tillsätt därefter hackad persilja, smör och riven/finhackad vitlök och smaka av med salt och svartpeppar
  4. Bryn medaljongerna hastigt i smör (ska endast få färg, inte bli genomstekta)
  5. Fördela de brynta medaljongerna i en ugnsfast form och häll över svampblandningen (bild 1 ovan)
  6. Rör ihop grädde, soja, dijonsenap, salt och nymalen svartpeppar och häll över köttet (bild 2)
  7. Sätt in den ugnsfasta formen i ugnen i ca 20-30 min (bild 3)
  8. Koka potatisen under tiden i saltat vatten och pressa den sedan i en skål
  9. Gör i ordning salladen, blanda den med delade tomater, olivolja, vitvinsvinäger och krydda med lite salt och peppar

Servera fläskfilé provencalen med den pressade potatisen som får suga upp den goda såsen. Till detta toppat med sallad och finhackad persilja. SMAKLIG MÅLTID!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är provencale_csd_240214_4.jpg

Vi frångick inte våra vanor idag heller. Till efterrätt gjorde vi en blåbärskladdkaka. Receptet hittar du här.