”En perfekt dessert med ett krispigt yttre och en krämig mitt och som går att förbereda i förväg”

Till fyra personer behöver du följande:

  • 100 gr smör
  • 150 gr god mörk choklad
  • 2 ägg
  • + 2 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • smör och strösocker till formarna
  • vispgrädde
  • bär, t.ex. hallon
  • florsocker (ej nödvändigt)

Gör så här för att lyckas:

  • Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.
  • Dela chokladen i mindre bitar och låt smälta ner i smöret under omröring.
  • Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en skål.
  • Vispa även ner mjölet
  • Blanda ner innehållet från kastrullen i skålen under omröring så att det blir en slät och blank kräm.
  • Smöra fyra ugnsfasta portionsformar (små skålar) och sockra dem istället för att mjöla.
  • Fördela krämen i formarna. OBS! Hit kan du förbereda i förväg.
  • Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna för ”bakning”.
  • Tid i ugnen 8-12 minuter. Det gäller att passa noga. Fondanten ska vara krämig i mitten men ”skalet” ska vara fast så att krämen inte rinner ut. Provstick några gånger för att ”kolla läget”.
  • Låt fondanterna stå några minuter innan de stjälps upp på desserttallrikar. (Det går faktisk bra att servera anrättningen i formarna direkt, om du inte vill stjälpa upp dem).
  • Garnera med bär och en klick vispgrädde eller pudra över florsocker.