Till fyra personer behöver du följande:
- 100 gr smör
- 150 gr god mörk choklad
- 2 ägg
- + 2 äggulor
- ½ dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- smör och strösocker till formarna
- vispgrädde
- bär, t.ex. hallon
- florsocker (ej nödvändigt)
Gör så här för att lyckas:
- Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.
- Dela chokladen i mindre bitar och låt smälta ner i smöret under omröring.
- Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en skål.
- Vispa även ner mjölet
- Blanda ner innehållet från kastrullen i skålen under omröring så att det blir en slät och blank kräm.
- Smöra fyra ugnsfasta portionsformar (små skålar) och sockra dem istället för att mjöla.
- Fördela krämen i formarna. OBS! Hit kan du förbereda i förväg.
- Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna för ”bakning”.
- Tid i ugnen 8-12 minuter. Det gäller att passa noga. Fondanten ska vara krämig i mitten men ”skalet” ska vara fast så att krämen inte rinner ut. Provstick några gånger för att ”kolla läget”.
- Låt fondanterna stå några minuter innan de stjälps upp på desserttallrikar. (Det går faktisk bra att servera anrättningen i formarna direkt, om du inte vill stjälpa upp dem).
- Garnera med bär och en klick vispgrädde eller pudra över florsocker.