Rätten är ganska vanlig och populär i Ukraina och andra länder i öst. Lagas oftast på kycklingfärs, men för enkelhets skull har vi valt att ha filé istället.
Vi valde idag att ha Torta Caprese till efterrätt, en ”smarrig” choklad- och mandelkaka. Receptet hittar du här.
Ingredienser avser här för fyra personer, men det går enkel att öka på lite efter smak. Tid för tillagning 40-60 min.
Vad behövs då:
- 4 kycklingfiléer (finns en ”mindre variant” att köpa på ca 150g)
- 50g smör
- 2-3 vitlöksklyftor (din personliga smak får avgöra)
- ½ dl hackad persilja
- ½ dl hackad dill
- 1 dl vetemjöl
- 1½ dl panko- (ströbröd)
- 1-2 ägg (till panerng)
- 1 tsk salt
- 2 krm nymald svartpeppar
- 3 msk rapsolja, alt stekmargarin
Till potatis och sötpotatispuré:
- 400g potatis
- 400g sötpotatis
- 2 msk citronsaft
- 1 tsk salt
Tillbehör och garnering:
- 250g grön sparris (eller någon annan lämplig grönsak beroende på säson)
- ½ msk smör
- persilja och dill
Så här gör du:
- Sätt på ugnen 175 gr.
- Rör samman smöret med pressad vitlök, persilja och dill. Platt ut lätt och inm i frysen ca 15 min.
- Skala potatis resp sötpotatis och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet (spara en dl för ev senare spädning). Låt potatisen ånga av. Pressa eller mixa potatisen. Späd med lite vatten om det behövs. Tillsätt därefter citronsaften och smaka av med salt.
- Häll upp mjöl resp. panko i var sin djup tallrik. Vispa upp äggen i en tredje tallrik. Skär en lite ficka i kycklingfiléerna och krydda med salt salt och peppar.
- Ta ut smöret och skär det i 4 delar. Tryck in smöret i fickan på filén. Doppa dem därefter i mjölet och därefter i ägg och till sist i pankon.
- Bryn filéerna på båda sidorna. Lägg dem i ugnssäker form och in i ugnen (mitt i) i ca 15 min. Är genomstekta vid en innertemperatur på 70 gr.
- Förväll sparrisen (eller alternativet) i lättsaltat vatten i 4-6 minuter. Låt rinna av och vänd runt i en klick smör.
- Lägg upp kycklingfilén med puré och sparris på en tallrik och garnera med persilja och dill.