För att få tio bitar behöver du följande:
Pajdegen:
- 3 dl vetemjöl
- 1/4 tsk bakpulver
- 1 dl strösocker
- 100 g smör (i kuber)
- 1 ägg (medelstort)
Fyllningen:
- 4 dl blåbär (helst ska du ha plocka dem själva, det förhöjer smaken, men djupfrysta går givetvis bra också)
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ dl strösocker
- 1 msk potatismjöl
Garnering:
- Ca 2 msk florsocker (inte nödvändigt, men det blir lite lyxigt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda mjöl, bakpulver och socker i en matberedare. Lägg sedan i smöret och sist ägget. Arbeta det hela till en deg. Kör inte för länge. (Skulle det behövas knåda ihop det hela på ett bakbord).
- Tryck ut degen i ugnssäker pajform.
- Blanda bär, vaniljsocker, strösocker och potatismjöl.
- Fördela blandningen över degen.
- Grädda pajen i ca 30 minuter. Höj värmen på slutet till 200 grader för att eventuellt ge pajen ytterligare färg.
- Sikta över lite florsocker innan servering.
Servera gärna pajen ljummen och med lite kall vispad grädde eller vaniljsås. Eller varför inte lite vaniljglass?