Dagens ”huvudrollsinnehavare” är detta ståtliga djur – älgen. Så här på hösten när mörkret faller på allt tidigare, passar denna maträtt alldeles utmärkt. Kan man då få ta del av skogens resurser ytterligare, med t.ex. svamp i form av trattkantarell… ja, då kan man njuta i fulla drag.

För 4 personer krävs följande:

  • 500 g benfritt älgkött
  • 1 pkt bacon
  • 2 gulla lökar
  • 1 morot
  • 2 msk margarin
  • ½ -1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1½ msk vetemjöl
  • 2 dl lättöl
  • 3/4 dl vatten
  • 2 msk viltfond (kantarellsmak)
  • 200g skogschampinjoner eller trattkantareller
  • 200 g brysselkål
  • 2 msk hackad persilja
  • potatis
  • sallad (om så önskas)
  • gelé

Gör så här:

  1. Putsa och skär älgköttet i bitar (2-3 cm stora.
  2. Skär bacon i tärningar (små). Bryn fläsket lätt i lite margarin. Lägg över i en gryta.
  3. Ansa och skala lök och morot. Skär i mindre bitar.
  4. Bryn löken och lägg över i grytan.
  5. Bryn älgköttet i margarin i omgångar. Se till att det får fin färg på alla sidor. Lägg över i grytan tillsammans med morötterna.
  6. Salta, krydda, strö över vetemjöl och rör om. Späd med vatten, öl och viltfond och låt det koka i ca 1 timme eller tills köttet känns mört.
  7. Ansa och skölj brysselkålen och tillsätt den när ca 5 minuter återstår av koktiden (vi valde dock att servera brysselkålen sida om istället).
  8. Strö över persilja över grytan samt servera med kokt potatis, sallad och gelé.

För att inte frångå det ”vilda temat”, avslutades dagens ”gubbamåltid” med Västerbottenparfait med ljumma hjortron. Receptet hittar du här!