Detta är en ganska traditionell fiskgratäng men som smakar förträffligt.

Fiskgratängen direkt från ugnen

Till 6 personer krävs följande:

Ingredienser:

  • 10 potatisar (går bra med en mjölig sort)
  • 1 äggula
  • 2 dl mjölk
  • 4 msk smör
  • 800 g färsk torskfilé
  • 500 g färska räkor
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • ½ dl vitt vin
  • 1½ fiskbuljongtärning
  • 1 knippe dill
  • 2 dl grovriven parmesanost
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

  • Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa ner äggulan, mjölk och hälften av smöret i den varma kastrullen.
  • Vispa moset luftigt med hjälp av en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Se till att torsken är benfri och lägg den i mitten av en ugnsfast smord form. Se till att det finns plats för moset runt om.
  • Skala räkorna och lägg dem på torsken i gratängformen. Klicka ut potatismoset runt fisken och räkorna.
  • Smält resten av smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och vispa ordentligt.Häll i grädden och låt blandningen tjockna under omröring.
  • Häll på vinet och smula i buljongtärningarna. Vispa hela tiden och smaka av med salt och peppar.
  • Häll blandningen över fisken och strö över rikligt med färsk dill. Avsluta med att fördela parmesanosten över alltihop.
  • Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 20-25 minuter eller tills osten fått fin gyllenbrun yta.

Fiskgratängen framdukad. Givetvis med lite grönt till.