En självklar anrättning att ha med sig i packningen inför en strapatsfylld dag på solen och vindarnas ö, dvs Öland. Det har dock visat sig att denna ”måltidsrätt” kan medföra ett antal möjligheter till livfyllda diskussioner. Oftast löser de sig med slutorden…” en riktig Fredrik bestämmer själv, men Filip ska ha mest”.
- Vad för smak skall vi ha?
- Vem gör inköpet? (alla vill naturligtvis inte ha potatis- och purjolökssoppa!)
- Vem packar?
- Vem värmer vatten?
- Slutligen – vem kockar?
(Till x-antal personer åtgår, i vårt fall 3)
Till rätten krävs:
- x antal kåsor som rymmer ca 1½-2 dl vatten.
- x antal skedar att röra med.
- 1 st termos med hett (!!) vatten. Avkylning sker snabbt under fältmässiga förhållanden. Mängden måste givetvis anpassas efter smak och efterfrågan, vilket kan vara väl så svårt att enas om. (Ett alternativ till termosvatten är uppvärmning av dylikt vatten medelst stormkök – se bild ovan. Uppskattas oftast betydligt mera, eftersom vattnet då blir riktigt het och även en i gruppen ingående person får nöjet att visa sina kunskaper i att elda. ”Fågel-Bengt är väldigt duktig på detta!).
- x antal påsar av lämplig varma-koppen-smak.
Tillredning:
- Öppna påsen med en försiktig riv-rörelse och häll pulvret i kåsan.
- Tillsätt vatten till ca 1 cm under kåsans kant.
- Låt därefter den som skall inmundiga denna nyttiga soppa ta över processen för att lämpligen röra blandningen medsols till dess att soppan är klar att intagas.
Även när det gäller denna rätt har vi funnit att hårt bröd (se blodkorv) går att använda. Gärna med lilla ostbiten till. Vill man lyxa till det ytterligare och bryta av med en alternativ smak, finns möjligheten att som pålägg använda sig av rökt korv. En händelse som i förekommande fall uppskattas till fullo och kocken brukar ofta få en välbehövlig klapp på axeln vid ett sådant tilltag.