Lövbiff special – foto: Christer

På senare år har vi funnit att det kan vara kul att frångå våra vanliga (o-)vanor och ta till sig något nytt. Lövbiffen är en sådan – numera något gammal – nyhet.

Va behöver man då ha till denna utsökta anrättning?

Ingredienser:

  • 1 paket lövbiff (oftast innehåller ett sådant paket upp till 10 skivor, så frukosten kan vara räddad)
  • potatis (inte för mjöliga, då blir de svåra att råsteka)
  • 3 stora gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör (både till vitlökssmöret och att steka i)
  • salt
  • peppar
  • socker eller honung
  • tomat och slanggurka (måste ibland tänka på det gröna också)

Tillagning:

  1. Ta en riktigt stor klick med smör i en liten bytta. Skala och pressa ner vitlöksklyftorna. Ta en liten nypa salt och lite peppar. Bearbeta in löken och kryddorna i smöret. Låt stå och dra (förberedes i god tid så att smakerna får sätta sig).
  2. Skala och skiva löken.
  3. Skala (ej nödvändigt om det är bråttom, men skölj då väl) och skiva potatisen i 3 mm tjocka skivor.
  4. Stek löken i en stor klick smör. Krydda med lite salt och peppar. För att få en glaserad ytfinish på löken, strö över lite socker eller ringla lite honung. Förhöjer smaken också genom sin sötma
  5. Krydda och bryn lövbiffen i en klick smör på lämpligt stort stekjärn, helst i gjutjärn. Kan påbörjas samtidigt med löken om du har tillgång till mer än ett stekjärn. Lyft upp och låt biffen vila på ett fat då de bedöms vara färdiga. Göm gärna biffen under ett lager stekt lök.
  6. Nu i med potatisen på stekjärnet/-nen. Låt steka en god stund på inte allt för stark värme. Vänd runt då och då. Smaka givetvis av med litet salt och peppar.
  7. Under tiden skivar du även upp gurkan och tomaterna.

Servering:

Den nystekta potatisen läggs upp på tallriken, tillsammans med lövbiffen och den stekta löken. Kanta med grönsaker. På toppen en stor klicka vitlökssmör. Skulle någon i gänget vilja ha sås till anrättningen, brukar det finns goa rester kvar på stekjärnen. Dessa aromer kan lämpligen tas tillvara med hjälp av lite grädde/mjölk/vatten (välj själv) som röres om på stekjärnet under uppvärmning och därefter förpassas till önskad tallrik.

En god öl passar bra till denna – något feta – mat och gärna också något som kan spjälka fettet.

Var-så-god-och-smaka!