Blodkorv – anrättad enligt Fredriks devis – foto: Christer Strid

Blodkorv på Fredriks sätt!

En ½-meter blodkorv inhandlas lämpligast i en specialaffär av ”hemkaraktär”. Det låter mycket men för hugade spekulanter (om inget annat, brukar då och då någon fyrbent vän vara med) finns det i regel några bitar över till frukost dagen efter.

Oftast kan just mängden inbjuda till diverse kommentarer från ”speditörens” sida, varför det är lämpligt att ha ett antal goda förklaringar i beredskap i bakfickan. Vi brukar för det mesta använda oss av den enkla men ack så sanningsenliga varianten – DET ÄR GOTT !! – därmed brukar i regel all diskussion vara avklarad.

I det fall det krisar till sig med inköp och man inte finner någon specialaffär inom lämpligt avstånd, kan man inhandla dito näringsprodukt i affär som ingår i någon större matkedja. Vi vill dock påstå att den hemlagade varianten smakar betydligt bättre.

För att tillaga och inmundiga denna korv krävs ett paket bacon per person. För att spara in på fettet, steks lämpligast bacon först och därefter den i centimeter-bitar-skivade-korven. Vi har försökt oss på andra varianter av stekfett, men glöm det,  inte ens stekjärnet tyckte det var bra!

Under tiden som ovanstående tillredning påbörjas (tillse att mycket god luftcirkulation finnes) kan övriga personer duka fram till en lämplig förrätt. Har man ”hela eftermiddagen på sig” kan denna förrätt bestå av förslagsvis några burkar (varför inte tre olika sorter?) god inlagd sill, grovt bröd; typ kavring eller fullkorn, samt en bit ost med mycket smak. Tips – en Västerbotten!

På senare år har måltiden i ett tidigt skede utökats med små kryddiga korvar som fungerar alldeles utmärkt som snacks. Ibland kan det också ingå lite rester från ”gårdagens måltid”. Av bilden ovan framgår det att vi i detta fall haft köttbullar och med all säkerhet bruna bönor till dessa. Allt för att hålla våra magar i god trim. En i gruppen ingående person, vill också på fullt allvar påstå att det går alldeles utmärkt att har sylt på sillen. Gör ett test själva! Vi övriga har inte vågat.

Förrätten får enbart ses som en aptitretare inför väntande blodkorv. Lämpligt är ju givetvis att man inte äter sig mätt på förrätten, utan ser till att det finns gott om plats över till måltidens höjdpunkt, dvs till sisådär 8-10 skivor korv.

För att nu magarna ska klara av det hela – det handlar ju om en mycket lång och utdragen process – måste man tillse att matspjälkningen fortskrider på ett för innehavaren av magen tillfredsställande sätt. Omgivningen brukar heller inte ha något emot om man visar denna ödmjuka hänsyn! Vi förslår därför en god dryck, förpackade i butelj, ej i plåt eller aluminium. Allt intages i lagom mängd och takt och givetvis väl avvägt och på ett förståndigt sätt. Det kommer en dag efter också!

Sammanfattning över nödvändig ingredienser – till fyra personer, minst, för enkelhetens skull:

Till förrätten:

  • 3 burkar sill (smak; ansjovis, vitlök och stekt inlagd…)
  • Kavring eller fullkorn, komplettera gärna med ett paket grovt knäckebröd.
    Det senare fungerar även bra vid en ”nattamad”
  • 15-20 kryddiga korvar
  • 1 kg ost
  • 1 pkt smörgåsfett (om nu inte stekafeddet räcker ti)
  • lite grönt, varför inte gurka och tomat (överdriv inte)
  • dryck i lämplig smak och mängd

Till huvudrätten:

  • ½ meter blodkorv
  • 4 paket bacon (steks knaprigt men inte för hårt)
  • en burk lingonsylt alternativt en flaska sirap (eller både och)
  • samt sist men inte minst dryck (se kommentar ovan)
Dagens måltid tillagad. Man kan riktigt se hur glansigt nyttigt det är – foto: Christer Strid

Smaklig måltid !