Vad är nu detta för konstigt påfund, undrar Du säkert? Ja, skall vi vara ärliga, har nog inte vi det riktigt klart för oss heller. Vi har vid åtskilliga tillfällen försök analyser innebörden av begrepp ”Fredrikförbundet” och en bit på vägen har vi väl kommit. Men, ett problem är att det då och då uppstår begreppsförvirring, vilket ger ytterligare möjlighet till tolkningar. Vem som ”har rätt” att göra dessa uttolkningar (s.k. tolkningsföreträde) … ja, det är inte alls lätt att reda ut.
”Förbundet” består då och då av en konstellation individer (tre grå män) – ”Fågel-Bengt”, ”Piip-Filip” och ”den Lille” som i vart fall har några saker gemensamt – att skåda fågel, åka till Öland på hösten, äta blodkorv och lite andra matiga delikatesser samt – inte minst – ta till sig Nalle Puh:s filosofi. Ett tidsfördriv som pågått i drygt 30 års tid och som vi brukar utveckla till det yttersta några gånger varje året. Hur detta går till och varför, kommer vi kanske att titta närmare på framöver.
Våra årliga träffar brukar företrädesvis ske under första veckan i oktober månad. Då i första hand med ögat vänt åt öster, mot solen och vindarnas ö, Öland. Där har vi sedan urminnes tider bott i husvagn, vandrarhem mm, men numera brukar vi hyra in oss i en liten stuga på de östra delarna av ön strax intill Segerstad fyr, en lösning som passar oss ytterst förträffligt!
Men, ibland – vi är ju inte sämre än vi kan ändra på oss – kan det bli ett besök på närmare håll och då i regel på Bjärehalvön och då brukar vi också göra vissa utstickare till det Halländska landskapet.
Eftersom vi nu tycker om att både skåda fågel och äta god mat i trevliga vänners sällskap, delar vi gärna med oss. Vår lilla skara utökas därför ibland. Periodvis har det varit både ”större och mindre fötter” och även fyrbenta vänner. Detta har då resulterat i att t.ex. mängden blodkorv inhandlats i måttsatsen ”del av meter”. Mer därom kan du läsa i vår egen så receptsamling ”Färdkost”.
Genom åren har vi som sagt funderat och analyserat många och mycket – ibland inte helt seriöst men ack så roligt och kanske ibland behövligt. Alla dessa mycket genomtänkta, välformulerade ord är upphittade, uppgrävda, upplevda och nertecknade i samband med våra årliga träffar och ibland även från andra tillfällen. Vi tänkte att eftersom vi också gärna sprider (ovidkommande) kunskap – alltså inte enbart våra gastronomiska kunskaper – utan även annat, kan du få ta del av dessa ord också men på denna sida.