Redan Kajsa Warg skall haft med denna klassiska rätt i sin kokbok som kom ut i mitten av 1700-talet. Så det är väl hög tid att vi provar på att densamma. Vi gör den på kalvkött men även lammstek går alldeles utmärkt.
Ingredienser:
- 1 kg kalvbog
- 2 l vatten
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 100 g palsternacka
- 100 g rotselleri
- 5 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn
- 10 svartpepparkorn
- 1 tsk salt
- 2 dl vispgrädde
- 2 tsk ättika (12%)
- 2 tsk strösocker
- 2 tsk maizena
- 1 dl hackad dill
Så här gör du:
- Skär kalvköttet i mindre bitar (5×5 cm). Lägg i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker och lite till. Koka upp och skumma av väl.
- Dela på löken och morötter, palsternacka och rotsellerin i lagom grytbitar. Lägg i kastrullen tillsammans med lagerblad, peppar och salt.
- Låt koka tills köttet är riktigt mjuk och mört – minst 1½ timme. Beror lite på köttets kvalité.
- Lyft upp köttet och sila buljongen (detta kan du hoppa över om du har lite bråttom). Behåll alla rotfrukter sidan om. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt grädde, ättika och socker.
- Toppred därefter med maizena (utspätt i lite kallt vatten) och låt koka i ca 2 minuter.
- Lägg tillbaks kött och rotfrukter och rör ner dillen.
- Smaka av med lite salt och peppar. Kanske behövs ytterligare lite ättika och socker (tycke och smak)?
- Servera med nykokt potatis.