Minst 1½ timme måste köttet få på sig i grytan för att ”smälta i munnen”.

Redan Kajsa Warg skall haft med denna klassiska rätt i sin kokbok som kom ut i mitten av 1700-talet. Så det är väl hög tid att vi provar på att densamma. Vi gör den på kalvkött men även lammstek går alldeles utmärkt.

Ingredienser:

  • 1 kg kalvbog
  • 2 l vatten
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 100 g palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • 5 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk ättika (12%)
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk maizena
  • 1 dl hackad dill

Så här gör du:

  • Skär kalvköttet i mindre bitar (5×5 cm). Lägg i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker och lite till. Koka upp och skumma av väl.
  • Dela på löken och morötter, palsternacka och rotsellerin i lagom grytbitar. Lägg i kastrullen tillsammans med lagerblad, peppar och salt.
  • Låt koka tills köttet är riktigt mjuk och mört – minst 1½ timme. Beror lite på köttets kvalité.
  • Lyft upp köttet och sila buljongen (detta kan du hoppa över om du har lite bråttom). Behåll alla rotfrukter sidan om. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt grädde, ättika och socker.
  • Toppred därefter med maizena (utspätt i lite kallt vatten) och låt koka i ca 2 minuter.
  • Lägg tillbaks kött och rotfrukter och rör ner dillen.
  • Smaka av med lite salt och peppar. Kanske behövs ytterligare lite ättika och socker (tycke och smak)?
  • Servera med nykokt potatis.
Smaklig måltid. Slutresultatet blev mycket tilltalande och gott.