Detta är en ganska traditionell fiskgratäng men som smakar förträffligt.
Till 6 personer krävs följande:
Ingredienser:
- 10 potatisar (går bra med en mjölig sort)
- 1 äggula
- 2 dl mjölk
- 4 msk smör
- 800 g färsk torskfilé
- 500 g färska räkor
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl matlagningsgrädde
- ½ dl vitt vin
- 1½ fiskbuljongtärning
- 1 knippe dill
- 2 dl grovriven parmesanost
- Salt
- Peppar
Gör så här:
- Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa ner äggulan, mjölk och hälften av smöret i den varma kastrullen.
- Vispa moset luftigt med hjälp av en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 225 grader. Se till att torsken är benfri och lägg den i mitten av en ugnsfast smord form. Se till att det finns plats för moset runt om.
- Skala räkorna och lägg dem på torsken i gratängformen. Klicka ut potatismoset runt fisken och räkorna.
- Smält resten av smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och vispa ordentligt.Häll i grädden och låt blandningen tjockna under omröring.
- Häll på vinet och smula i buljongtärningarna. Vispa hela tiden och smaka av med salt och peppar.
- Häll blandningen över fisken och strö över rikligt med färsk dill. Avsluta med att fördela parmesanosten över alltihop.
- Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 20-25 minuter eller tills osten fått fin gyllenbrun yta.