Vildsvinsstek

Undertiteln är ”här köper du inte grisen i säcken!” Är en sanning som vi provat på. Smakrikt, gott och lättlagat.

Detta behöver du ha hemma till 6 personer:

  • Drygt 1 kg (1,2-1,5) vildsvinsstek
  • 1 vitlöksklyfta (kan ökas upp vid behov)
  • 2 msk senap (med mycket smak, fransk variant)
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 rödlök
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri
  • 1 äpple
  • 1 msk smör
  • 5 dl vatten
  • 2 msk viltfond
  • Svartavinbärs-/rönnbärsgelé

Till såsen:

  • 4 dl steksky
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk maizenamjöl till redning
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk sirap (ljus)
  • salt
  • peppar

Serveras med:

  • Kokt potatis
  • Brysselkål (som fräst med äppeltärningar)
  • Svartavinbärs-/rönnbärsgelé

Gör så här:

  1. Skala lök, morötter och rotselleri och skär i bitar. Kärna ur äpplet och dela i mindre bitar.
  2. Blanda pressad vitlök, salt och peppar.
  3. Gnid in köttet med kryddblandningen (få in kryddblandningen under nätet om sådant finns).
  4. Bryn köttet med smör i en stekgryta.
  5. Lägg i rotsaker, lök och äpple. Häll på vatten, fond och tillaga i ugn tills köttet uppnått en innertemperatur på 70 grader.
  6. Häll av lite sky och koka upp med grädde. Red av såsen och låt koka i ca 3 min. Smaka av med vinäger, sirap, salt och peppar.
  7. Skiva upp köttet och servera.