Undertiteln är ”här köper du inte grisen i säcken!” Är en sanning som vi provat på. Smakrikt, gott och lättlagat.
Detta behöver du ha hemma till 6 personer:
- Drygt 1 kg (1,2-1,5) vildsvinsstek
- 1 vitlöksklyfta (kan ökas upp vid behov)
- 2 msk senap (med mycket smak, fransk variant)
- ½ tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 rödlök
- 2 morötter
- 1 bit rotselleri
- 1 äpple
- 1 msk smör
- 5 dl vatten
- 2 msk viltfond
- Svartavinbärs-/rönnbärsgelé
Till såsen:
- 4 dl steksky
- 1 dl vispgrädde
- 3 msk maizenamjöl till redning
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 msk sirap (ljus)
- salt
- peppar
Serveras med:
- Kokt potatis
- Brysselkål (som fräst med äppeltärningar)
- Svartavinbärs-/rönnbärsgelé
Gör så här:
- Skala lök, morötter och rotselleri och skär i bitar. Kärna ur äpplet och dela i mindre bitar.
- Blanda pressad vitlök, salt och peppar.
- Gnid in köttet med kryddblandningen (få in kryddblandningen under nätet om sådant finns).
- Bryn köttet med smör i en stekgryta.
- Lägg i rotsaker, lök och äpple. Häll på vatten, fond och tillaga i ugn tills köttet uppnått en innertemperatur på 70 grader.
- Häll av lite sky och koka upp med grädde. Red av såsen och låt koka i ca 3 min. Smaka av med vinäger, sirap, salt och peppar.
- Skiva upp köttet och servera.