Visst kan det väl vara trevligt med en, två eller tre aptitretare? Risken är väl att man blir för mätt inför huvudrätten. I vart fall har vi följande på förslag; Paté med bacon och rödlöksmarmelad, kräftröra på dansk rågbröd och lax & chips med pepparrrotskräm.
Nu blev det ändå inte riktigt så. Vår master chef hade tänkt till och istället gjort krustader (gjorda på färdig smördeg som förgräddats i muffinsformar så dom bildade små skålar och som vi använde både till kräftröran och laxen).
Detta behövde vi (tänk på att recepten är lite olika i mängd)
Paté och bacon (10 st)
- 5 baconskivor
- 150 g paté (färdigköpt)
- 5 skivor dansk rågbröd (kavring går också bra)
- smör
- 1 dl rödlöksmarmelad (denna ska du ha gjort några dagar tidigare, recept mm se nedan)
- 5 cronichons (kan utelämnas, det gjorde vid)
- Persilja eller körvel
Gör så här:
- Dela baconskivorna och stek dem lätt knapriga. Låt rinna av på hushållspapper medan de svalnar.
- Dela patén i skivor.
- Bre på smörgåsfett på brödet.
- Lägg på en patéskiva, bacon och rödlöksmarmelad.
- Dela smågurkorna (du valt dessa) och toppa på snitten.
- Dekorera med lite grönt i form av persilja eller körvel
Rödlöksmarmelad (4 dl)
- 2 rödlökar
- 1 msk olja
- 2 röda äpplen
- 3 msk honung
- 2 msk rödvinsvinäger
- 2 dl rött vin eller matlagningsvin
- 1 kanelstång
- salt
- peppar
Tillagning:
- Skala och skiva rödlöken och fräs sedan löken i olja så den blir mjuk (ska ej få färg)
- Riv äpplen grovt och blanda ner i löken.
- Tillsätt honung, vinäger, vin och kanelstång.
- Koka mycket sakta, ca 30 minuter.
- Smaksätt med salt och peppar.
- Låt marmeladen bli kall, ta bort kanelstången och lägg över i en väl rengjord burk. Förvaras i kylskåp där den får stå och mogna).
Kräftröra på dansk rågbröd
(12 små skivor eller som i vårt fall smördegskrustader)
- 1 förp kräftstjärtar (ca 300 g)
- 1 dl majonnäs
- 2-3 msk färskpepparot (fint riven)
- 2 msk dill (finhackad)
- 1 tsk citronsaft
- salt
- svarpeppar
Gör så här:
- Låt kräftstjärtarna rinna av och dela dem i mindre bitar.
- Blanda kräftstjärtar, majonnäs, pepparrot och hackad till.
- Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Lägg upp röran på rågbrödet/krustaden.
- Strö över med fint hackad dill.
Lax & chips med pepparrotskräm
(6-8 personer. Vi använde krustader även här)
- 18-24 potatischips eller 1 krustad/person
- 100 g lax (kan vara gravad, rimmad eller kallrökt)
- 4-5 msk crème fraiche
- 4-5 msk pepparrotsvisp
- 1 knippe rädisor
- ½ citron fimstrimlat skal
- örtblad
- svartpeppar
Gör så här:
- Lägg chipsen eller ställ krustaderna på ett serveringsfat.
- Dela laxen i små bitar.
- Rör ihop crème fraiche och pepparrotsvisp.
- Ansa och skär rädisor i tunna skivor, lägg dem i en skål med kallt vatten.
- Topp chipsen eller krustaderna med lax, Klicka över crème fraiche- och pepparrotsblandningen.
- Garnera med rädisor, citronskal och örtblad.
- Peppra.
Va försiktig de är mättande!