Frukosten avgör hur dagen ska bli – foto: Christer Strid

För att kunna klara av en dag i fält på ett bra sätt – trots kyla, hagel och blåst – är det givetvis viktigt att man äter en riktigt nyttig och stadig frukost. Genom åren har vi haft några alternativ att välja på, men erfarenheten har visat att den välkända sanningen om havregrynsgröt står sig gått ännu idag. Därför brukar vi numera alltid starta dagen med denna typ av gröt.

Till tre personer åtgår följande:

Ingredienser:

  • 2½ dl havregryn (det röda paketet föredrar vi)
  • ½-1 dl russin
  • 1 krm salt
  • 6 dl vatten
  • mjölk (efter behag att ha på vid inmundigandet)

Tillagning och servering:

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull, gärna av lite högre modell så slipper du skvalpa över.
  2. Låt allt komma i kok under konstant omröring, varierande med- och motsols.
  3. När det börjar puttra i grytan, sänk värmen och låt sjuda försiktigt ytterligare några minuter.
  4. Tappa inte kontakten med sleven (som helst ska vara av trä) och grytan, utan fortsätt konstant omröringen tills gröten är färdig. Denna konstanta bearbetning gör att gröten blir härligt mjuk och len för kropp och själ.
  5. Serveras sedan i djupa tallrikar till de väntande frukostgästerna.
  6. Toppa med lite god kall mjölk.

Givetvis klara vi oss inte enbart på gröt. Det krävs ytterligare lite i restriktive mage. Vad detta ”ytterligare” är framgår kanske lite av bilderna ovan. I annat fall hör av dig.