Efter att ha hållit på i ca 13 år, kände vi nu att det var läge att hitta lite nya former för våra träffar. Kanske blir det istället att vi träffas på något etablissemang där vi kommer till ett dukat bord som erbjuder t.ex. god husmanskost. Vi lär återkomma när det blir aktuellt.

Dagen till ära blev det något av en tre-rätters-meny, dvs vi inledde med tre små (ja, det kan ju diskuteras om de var små) aptitretare (recept här) och avslutade med en enkel men allt så mäktig citronmousse (recept här). Däremellan alltså en kalvfilé med lite extra ”nyttigheter” i form av kantarellsås (recept här).

Till 4 personer behövs följande:

  • 600 g kalvytterfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar (givetvis nymalen)
  • 2 msk smör

Basilika- och citronmos:

  • 800 g potatis (mjölig)
  • 2½ dl mellan – eller vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 1 kruka basilika
  • ½ citron- finrivet skal
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tomatkompott:

  • 500 g körsbärstomater
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk vit balsamvinäger

Och så här ska du göra:

  1. Sätt på ugnen (225 gr).
  2. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt i en väloljad ugnssäker form. Salta, peppra och tillaga det hela mitt i ugnen ca 40 min.
  3. Lägg tomaterna i en skål. Droppa över vinägern och låt svalna.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150 gr.
  5. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i smör i en het stekpanna.
  6. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Efterstek det hela i ugnen ca 30 min tills köttet fått en innertemperatur på 58 gr.
  7. Låt därefter köttet vila ca 10 min.
  8. Under tiden som köttet tillagas kan du skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
  9. Värm grädde och smör i en kastrull. Tillsätt basilikan och mixa till basilikan är finfördelad.
  10. Pressa potatisen. Häll över gräddblandningen och vispa det hela till ett luftigt mos. Späd med mera grädde om det behövs. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
Dagens härliga anrättning; kött, potatismos, tomatkompott och trattkantarellsås – GOTT!
– foto: Christer Strid