Skönt att det finns ”färdiga” alternativ i livsmedelsbutiken. Att kanske först jaga och sedan ta hand om och plocka fågeln, är inget som skulle passa oss gubbar.
Rätten i sig är inte så komplicerad att tillaga. I receptet nedan ingår ”strimmelpotatis”, men vi förenklade det hela och serverade en traditionell kokt potatis istället (som snabbade upp förberedelsearbetet).
Vad behöver du då till 4 portioner?
- 2 st ankbröst (ca 800 g)
- salt
- svartpeppar
- 600 g sparrispotatis (eller varför inte Amadine potatis)
- 2 msk rapsolja
- flingsalt
- Smör (att steka i)
Apelsinsås:
- 1 dl strösocker
- 2msk äppelcidervinäger
- 4 dl vatten
- ½ dl kycklingfond
- rivet skal från en ½ apelsin (glöm inte att tvätta av apelsinen noga i hett vatten innan du river skalet)
- 3 dl pressad apelsinsaft
- 1 msk majsstärkelse (för redning)
- Salt
- Svartpeppar
Så här gör du:
Ankbrösten:
- Sätt på ugnen, först till 175 gr och därefter 250 gr ( se nedan).
- skär ett rutmönster i fettet på ankbröstet.
- Salta och peppar på båda sidorna.
- Bryn ankbrösten i en het stekpanna med smör (ca 2 min per sida). Börja steka med fettsidan nedåt.
- Lägg därefter över ankbrösten i ugnsform.
- Stick in stektermometer och tillaga på 175 gr mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65 gr (eller lite mera om så önskas).
- Ta ut köttet och låt vila i 10 min. Skär därefter upp i ½ cm tjocka skivor.
Strimmelpotatisen (om du inte väljer kokt potatis istället):
- Skölj och skiva potatisen (gärna med mandolin) i ½ cm tjocka skivor. Skär skivorna i breda strimlor.
- Fördela potatisen i en litenlångpanna med bakplåtspapper i botten.
- Ringla över rapsoljan och blanda om.
- Salta
- Tillaga i ugnen på 250 gr i 15-20 minuter.
- Vänd runt potatisen då och då.
Apelsinsåsen
- Smält socker på medelvärme i en tjockbottnad kastrull och tag därefter bort kastrullen från plattan.
- Koka upp vinäger, vatten, apelsinskal, apelsinsaft i en annan kastrull och tillsätt det smälta sockret (vi tog en genväg och gjorde allt i första kastrullen, men man får röra/vispa mycket i så fall).
- Koka allt tills ca 4 dl återstår (ca 10 min).
- Red av såsen (majsstärkelsen utrört i 2 msk kallt vatten).
- Rör om och låt koka i ca 3 min.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Att servera till:
Smaklig måltid!
Naturligtvis frångår vi inte våra vanor. Något sött till kaffe måste det vara. Idag blev det en enkel citronmousse. Receptet hittar du här!