Hade det varit en vild fågel som ingått i dagens maträtt, kanske en bröstfilé från gräsand passat? Nu valde vi istället ett ”farmat” alternativ – foto: Christer Strid

Skönt att det finns ”färdiga” alternativ i livsmedelsbutiken. Att kanske först jaga och sedan ta hand om och plocka fågeln, är inget som skulle passa oss gubbar.

Rätten i sig är inte så komplicerad att tillaga. I receptet nedan ingår ”strimmelpotatis”, men vi förenklade det hela och serverade en traditionell kokt potatis istället (som snabbade upp förberedelsearbetet).

Vad behöver du då till 4 portioner?

  • 2 st ankbröst (ca 800 g)
  • salt
  • svartpeppar
  • 600 g sparrispotatis (eller varför inte Amadine potatis)
  • 2 msk rapsolja
  • flingsalt
  • Smör (att steka i)

Apelsinsås:

  • 1 dl strösocker
  • 2msk äppelcidervinäger
  • 4 dl vatten
  • ½ dl kycklingfond
  • rivet skal från en ½ apelsin (glöm inte att tvätta av apelsinen noga i hett vatten innan du river skalet)
  • 3 dl pressad apelsinsaft
  • 1 msk majsstärkelse (för redning)
  • Salt
  • Svartpeppar

Så här gör du:

Ankbrösten:

  1. Sätt på ugnen, först till 175 gr och därefter 250 gr ( se nedan).
  2. skär ett rutmönster i fettet på ankbröstet.
  3. Salta och peppar på båda sidorna.
  4. Bryn ankbrösten i en het stekpanna med smör (ca 2 min per sida). Börja steka med fettsidan nedåt.
  5. Lägg därefter över ankbrösten i ugnsform.
  6. Stick in stektermometer och tillaga på 175 gr mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65 gr (eller lite mera om så önskas).
  7. Ta ut köttet och låt vila i 10 min. Skär därefter upp i ½ cm tjocka skivor.

Strimmelpotatisen (om du inte väljer kokt potatis istället):

  1. Skölj och skiva potatisen (gärna med mandolin) i ½ cm tjocka skivor. Skär skivorna i breda strimlor.
  2. Fördela potatisen i en litenlångpanna med bakplåtspapper i botten.
  3. Ringla över rapsoljan och blanda om.
  4. Salta
  5. Tillaga i ugnen på 250 gr i 15-20 minuter.
  6. Vänd runt potatisen då och då.

Apelsinsåsen

  1. Smält socker på medelvärme i en tjockbottnad kastrull och tag därefter bort kastrullen från plattan.
  2. Koka upp vinäger, vatten, apelsinskal, apelsinsaft i en annan kastrull och tillsätt det smälta sockret (vi tog en genväg och gjorde allt i första kastrullen, men man får röra/vispa mycket i så fall).
  3. Koka allt tills ca 4 dl återstår (ca 10 min).
  4. Red av såsen (majsstärkelsen utrört i 2 msk kallt vatten).
  5. Rör om och låt koka i ca 3 min.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.

Att servera till:

Smaklig måltid!

Naturligtvis frångår vi inte våra vanor. Något sött till kaffe måste det vara. Idag blev det en enkel citronmousse. Receptet hittar du här!