Ugnsbakade äpplen med lättvispad grädde

Ugnsbakade äpplen med mandel och lättvispad grädde. Äppelsorter som Aroma eller Ingrid Marie passar utmärkt. Förberedelser 15 min + 20 min i ugn.

Till 4-6 personer:

Ingredienser:

  • 8 äpplen
  • 100 g mandelmassa
  • 75 g smör som ska vara rumsvarmt
  • ½ mandelspån
  • 1½ msk + 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk stött kardemumma
  • vispgrädde (lättvispad) efter behag
Innan äpplena kommit in i ugnen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 gr. Ta ur kärnhusen. Placera äpplena i en ugnssäker smord form.
  2. Riv mandelmassan. Blanda denna med smör, mandelspån, 1½ tsk lönnsirap och kardemumma. Tryck ner fyllningen i äpplena och ringla över resterande lönnsirap.
  3. Tillaga mitt i ugnen tills äpplena spruckigt lite och fått fin yta, ca 20 min. Servera äpplena varma tillsammans med vispgrädden.