Ugnsbakade äpplen med mandel och lättvispad grädde. Äppelsorter som Aroma eller Ingrid Marie passar utmärkt. Förberedelser 15 min + 20 min i ugn.
Till 4-6 personer:
Ingredienser:
- 8 äpplen
- 100 g mandelmassa
- 75 g smör som ska vara rumsvarmt
- ½ mandelspån
- 1½ msk + 1 msk lönnsirap
- 1 tsk stött kardemumma
- vispgrädde (lättvispad) efter behag
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 gr. Ta ur kärnhusen. Placera äpplena i en ugnssäker smord form.
- Riv mandelmassan. Blanda denna med smör, mandelspån, 1½ tsk lönnsirap och kardemumma. Tryck ner fyllningen i äpplena och ringla över resterande lönnsirap.
- Tillaga mitt i ugnen tills äpplena spruckigt lite och fått fin yta, ca 20 min. Servera äpplena varma tillsammans med vispgrädden.