Visst kan man förvänta sig att en kladdkaka ska vara väldigt söt, men så blev inte fallet, tycker jag (Christer). De färska blåbären kompenserade bort en del av sötman. Men, mäktig var den!

Detta är en kaka som lämpar sig att göra i förväg eftersom den ska serveras kall.

Detta behöver du:

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g vit choklad
  • 100 g smör
  • 2½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl blåbär (färska eller frysta)
  • florsocker som puder
  • lättvispad grädde, till serveringen

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175 gr (över- och undervärme)
  2. Täck botten på en springform (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper och smörj kanten på formen med smör
  3. Rör (vispa inte) ihop ägg och socker i en bunke
  4. Hacka chokladen och smält denna tillsammans med smöret i en kastrull
  5. Häll ner blandningen i bunken tillsammans med mjöl och vaniljsocker. Vänd ihop till en jämn smet.
  6. Fördela därefter smeten jämnt i springformen och fördela över blåbären.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Ett bre riktmärke då den är färdig är att kakan skall vara dallrig i mitten.
  8. Låt gärna svalna i kylen

Inför servering pudra florsocker över kakan. En klick med lättvispad grädde förhöjer smaken ytterligare, men är inte något tvång.