Wallenbergare med stompade potatis, ärtor och lingon, foto: Christer Strid

Wallenbergare ska stekas mycket lätt. Den ska vara ljus inuti och endast ljust brun på ytan. Forma gärna biffarna lika stora, ca 10 cm i diameter och 2 cm höga.

Antal portioner 5

Ingredienser:

  • 400 gr kalvfärs (helst på innanlår) och absolut fritt från senor och fett
  • 4 st äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 skivor vitt bröd
  • smör till stekningen
  • potatis
  • 1 pkt gröna ärter
  • rårörda lingon

Gör så här:

  1. Mal köttet tre gånger. Använd fina skivan på köttkvarnen. Låt färsen vila i en bunke i kylskåpet så den blir riktigt kall.
  2. Blanda färsen med salt, peppar och äggulorna. Tillsätt grädden, lite i taget, under hård omröring med träslev. Låt färsen vila en stund.
  3. Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer. Strö ut hälften av brödsmulorna på ett smörpapper.
  4. Dela färsen i fem delar och lägg dem på ströbrödet. Platta ut färsen till fem stycken biffar, ca 2 cm tjocka. Strö resten av brödsmulorna på biffarna.
  5. Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek försiktigt biffarna gyllenbruna på båda sidorna på svag värme (ca 4 min på varje sida).
  6. Lägg upp upp Wallenbergarna på ett serveringsfat eller direkt på tallriken. Fräs ur pannan med ytterligare en smörklicka och häll skyn över biffarna.
  7. Servera med extra fint potatismos, små gröna ärter och rårörda lingon.
Wallenbergare, foto: Christer Strid

En variant på ”1 pkt gröna ärter” är Petits pois. Då tar du följande:

  • 2 dl små gröna ärter
  • 2 schalottenlökar
  • 4 skivor bacon eller rimmat sidfläsk
  • 2-3 blad isbergssallad
  • smör till stekningen
Petits pois, foto: Christer Strid

Gör färdigt ingredienserna; skala och hacka löken fint, skär fläsket i smala strimlor och strimla även salladen fint.

Medan du steker biffarna passar du också på att bryna smöret till petits pois i en annan panna. Lägg i löken och låt den svettas lite. Lägg därefter i fläsket och efter någon minut även ärterna. Vänd till sist ner salladen. Det här tar bara någon minut.

Wallenbergare med potatismos, petits pois och rårörda lingon, foto: Christer Strid