Lerpottesill – en god rätt

En rätt som mormor lagade till när jag (Göran) var barn och som ännu idag finner sig väl tillrätta på det dukade bordet. Enkel och lätt att tillaga. Passar bra som lunchrätt, till vickning – påsk, midsommar eller jul.

Till 4 personer:

Ingredienser:

  • 2 burkar matjessill (200 gr) skuren i bitar
  • 4 st hårdkokta ägg (skalas och finhackas)
  • 1 dl dill (hackas)
  • 1 st rödlök (finhackad)
  • 100 g smör
  • potatis

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader
Fördela sillen i en eldfast form, strö över den hackade äggen, löken och dill
Sätt in formen i ugnen – 10-15 min – tills sillen är varm
Fräs smöret nötbrunt i en liten kastrull och häll över sillen
Servera med kokt potatis. Gärna en god kall öl och en snaps (för de som så önskar)