Rätt innertemperatur på köttet är viktig för ett gott resultat – foto: Christer Strid

En härligt knaperstek fläskstek serverad med rödkål och hemlagad äppelmos är in fel! I Danmark äter man ”fleskesteg” vid jul, men den passar givetvis bra vid andra tillfällen också. En klassisk dansk fläskstek gör du på fläsksida, karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska, bara svålen är kvar. Eftersom det numera kan vara svår att hitta köttstycken med fettkappa och svål är det oftast en beställningsvara i välsorterad köttdisk.

Vad behöver du då till i detta fall 8 portioner?

  • Ca 2½ kg ”fläsksida”
  • 1 tsk ingefära
  • salt
  • malen vitpeppar

Till såsen (snåla inte, gör gärna lite mera):

  • 5 dl sky+vatten
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1½ dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • salt
  • malen vitpeppar
  • ev en buljongtärning

Till serveringen:

  • rödkål (givetvis)
  • potatis
  • äppelmos
Så här gör du:

  1. Sätt på ugnen, 175 gr
  2. Skär ett snyggt mönster genom svål och fett (inte ända ner i köttet)
  3. Lägg steken med svålen neråt i en ugnssäker form eller på plåt.
  4. Slå på så mycket vatten att svålen täcks
  5. Ställ in i ugnen och låt ”koka” i ca 30 minuter
  6. Ta ut steken, krydda med ingefära, salt och vitpeppar.
  7. Lägg tillbaks steken med svålen uppåt nu på ett galler i formen (tänk på att steken avger ganska mycket vätska som vi senare ska använda till såsen).
  8. Sätt i köttermometer och sätt in i ugnen
  9. Håll koll på vattennivån, fyll på om det behövs
  10. Stek till köttet har en innertemperatur på 72 gr, ca 1½ till 2 timmar
  11. Öka därefter ugnstemperaturen till 250 gr och stek vidare till svålen blir knaprig (ev kan du ta nytta av ugnens grillfunktion för snabbare resultat)
  12. Ta därefter ut steken och låt den vila
  13. Skär upp köttet i tunna skivor inför serveringen
Nyskuren ”fleskesteg” med en härligt knaperstekt svål – foto: Christer Strid
Så här gör du såsen:

  1. Smält smör i en kastrull och strö över mjölet. Rör om
  2. Sila ner stekskyn (om det behövs) i kastrullen
  3. Tillsätt eventuellt buljongtärningen
  4. Koka upp under omröring, sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter
  5. Tillsätt grädde
  6. Krydda med salt, peppar och soja
Maten upplagd – smaklig spis – foto: Christer Strid

Till dagens huvudmål valde vi en efterrätt som var riktigt kaloririk, Pain au choclat