En ljuvlig choklad- och mandelkaka som enligt traditionen bakas utan mjöl, enbart på mandlar och choklad, vilket gör den len, luftig och full av chokladsmaker. Det blir ca 10 bitar på en kaka.
Detta behövs inför baket:
- 200 g choklad (70%)
- 50 g smör
- 4 ägg
- 2 dl florsocker
- 3 dl mandelmjöl
- tillbehör vispad grädde
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 180 gr.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (24 cm i diameter). Smörj kanterna samt klipp till en remsa bakplåtspapper och fäst längs insidan av formen.
- Grovhacka chokladen och smält ner denna tillsammans med smöret i en kastrull under omröring.
- Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till ett hårt skum.
- Vispa äggulor och florsocker, ljust och fluffigt.
- Vänd försiktigt ner chokladsmöret i äggulorna och tillsätt därefter mandelmjölet. Vänd till sist ner äggvitorna lite i taget.
- Häll smeten i formen. grädda kakan mitt i ugnen, ca 25-30 min.
- Låt svalna innan den lossas från formen.
- Servera med vispad grädde.
Denna efterrätt avnjöt vi efter att först ha ätit Chicken Kiev. Receptet på denna rätt hittar du här.