Efter ha tillagat trerättersmenyer vid de senaste tillfällena och konstatera att man inte orkar göra något annat på eftermiddagen, valde vi idag att återgå till ett något snällare alternativ för magen och drog in på förrätten.

Ångbåtsbiff är en maträtt som i första hand serverades ombord på ångbåtar och är en skärgårdsvariant av biffstek med lök. Blev tillagad på fartygets heta ångpanna, men vi får hålla oss till den ”vanliga spisen”.

Vi valde för övrigt att ha kokt potatis istället och med lite utsvävning med saltgurka. En bra variation.

Här ett recept på fyra portioner och det tar ca 25 minuter att tillaga.

Vad behövs?

  • 4 skivor utskuren biff (ca 750 g)
  • salt och peppar
  • smör och rapsolja
  • 2 gula lökar
  • 1 rödlök
  • ½ tsk strösocker
  • smörstekta potatis
  • 2 stora tomater
  • haircots verts
  • persilja

Till skyn:

  • 1 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kalvfon
  • 1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
  • 1 tsk kinesisk soja

Så hör gör du:

  1. Koka upp rödvin och vatten i en kastrull. Red av med majsstärkelse och smaksätt med kalvfond. Låt sjuda i va 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  2. Skala, strimla och stek lökarna i lika delar smör och rapsolja. Använd gärna en gjutjärnspanna. Krydda med socker, salt och peppar.
  3. Vänd ner löken i skyn.
  4. Stek potatis och tomathalvor. Koka haircots verts i saltat vatten till ”lagom spänst”.
  5. Banka ut biffarna med en köttklubba (va inte blygsam med klubbandet). Bra bearbetning ger ett mörare kött. Stek någon minut per sida i smör och olja. Salta och peppra.
  6. Lägg upp och toppa med lök, sky samt en kvist persilja.

Till dagens övningar valde vi en enkel efterrätt – Äppelmums – som du hittar på denna länk.