Vi fortsätter på temat för våren 2023, nämligen ”tre-rätters”. När vi samlades den 22 februari saknades några av ”gubbarna”, vilket gjorde att det blev mycket mat till de närvarande. Detta märkte vi inte minst på snittarna, som nästan blev en hel måltid för sig!

Västerbottensnittar med löjrom

Ingredienser till 6 portioner:

  • 1 rulle kyld smördeg (250 gr)
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 200 g riven västebottenost
  • 1 liten rödlök
  • 1½ dl gräddfil
  • 80 g löjrom. Går även bra med stenbitsrom eller tångkaviar (vegetarisk alternativ)
  • smörgåskrasse (100 g)

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen, 225 gr
  2. Rulla ut smördegen på en plåt (glöm inte bakplåtspapper) och nagga med en gaffel
  3. Förgrädda i 10 minuter
  4. Vispa ihop äggen, crème fraiche, salt och peppar. Blanda ner osten
  5. Häll över blandningen över den förgrädda smördegsbottnen
  6. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, till pajen av stelnat
  7. Låt svalna lite
  8. Skal och finhacka rödlöken
  9. Skär smördegspajen i snittar eller rutor.
  10. Toppa med en kick gräddfil och löjrom

Oxrullader med bacon, senap och små gurkor (cornichoner)

Ingredienser till minst 4 portioner:

  • 8 lövbiffar
  • Dijonsenap
  • Svartpeppar
  • 1-2 paket bacon (bror lite på storleken på lövbiffen)
  • 8-16 minigurkor eller cornichoner (se bilden ovan)
  • 1 liter köttbuljong
  • 1 skivad gul lök
  • Smör till stekningen
  • 2½ dl mellangrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 tsk soja
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 krm vitpeppar, ev. lite svartpeppar också

Tillagning:

  1. Lägg lövbiffen en skärbräda (banka ut biffarna om det behövs så det blir tunna skivor)
  2. Bred på med senap och svatypeppar
  3. Lägg på baconskivor (se bild)
  4. Lägg på gurkan (vi valde av skiva gurkorna eftersom de var ganska stor)
  5. Rulla ihop lövbiffen och fäst med tandpetare
  6. Koka upp köttbuljongen och håll den värm i grytan
  7. Fräs löken mjuk och glansig och lägg i grytan
  8. Bryn rulladerna i smör så att de får en fin brun stekyta och lägg därefter över dem i grytan.
  9. Låt det hela puttra under lock, kanske upp mot en timma
  10. Lyft ur rulladerna och plocka bort tandpetarna (ett gott tecken är om de släpper lätt)
  11. Sila buljongen, tillbaka i grytan och koka upp
  12. Vispa ut mjölet i hälften av grädden, häll i grytan och vispa noga
  13. Häll i resten av grädden och låt koka några minuter
  14. Smaka av såsen med soja, svart vinbärsgelé, vitpeppar och e. svartpeppar. Va dock försiktig, många smaker redan!

Till rulladerna kan du servera t.ex. pressad potatis, svart vinbärsgelé och grönsaker.


Enkel chokladefterrätt

Fyra stora eller 6 mindre portioner:

  • 225 g frysta hallon
  • 1 dl syltsocker
  • 150 g mörk choklad
  • 1½ + 3 dl vispgrädde
  • Bär (i vårt fall några undansparade hallon) eller strössel

Gör så här:

  1. Blanda bär och socker i en kastrull. Låt koka upp och sjuda till sockret har löst sig.
  2. Ta av grytan, låt svalna
  3. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 1½ dl vispgrädde, häll över chokladen och rör till en smet. Låt svalna helt
  4. Visp 3 dl grädde fluffigt. Vänd ner hälften av den vispade grädde i chokladsmeten och rör till en mousse
  5. Lägg lite sylt i botten av ett portionsglas, lägg därefter ett lager med grädde och överst ett lager med chokladsmoussen
  6. Dekorera efter behag med något bär, lite strössel eller riven choklad