Utfallet av vårt första försök på ett ”tre-rätters-alternativ” blev så gott att vi ger oss på temat igen. Förhoppningsvis med samma goda resultat.

Vår masterchef Göran hade tagit fram följande anrättningar. Till förrätt lite marinerad Bresola med chèvre. Varmrätten ”Arista allá Toscana” – eller enklare helstekt kotlettrad – med ugnsstekta potatis och broccoli. Som trevlig avslutning äpple med havretäcke.

Sex ”kockar” idag, som på djupaste allvar hängav sig åt matlagningens olika smaker, dofter mm.

Bresola med chevrécreme – för 6 personer

Vad behövs?

  • 14-18 skivor av bresola (är lufttorkat oxkött)
  • 1 dl olivolja
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • Skalet från en halv citron
  • Saten från den halva citronen
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 2 dl creme fraiche
  • 300-400g Chèvre (finns förpackning i form av en rulle)
  • 1 knippe färsk) timjan (fungerar med torkad dito)
  • ½ dl pinjenötter (som ska rostas lätt)
  • 1 knippa ärtskott eller solrosskott (går bra med blandade salladsblad också)
  • Lite gott nybakat bröd (i vårt fall valde vi dock att smörsteka lite formbröd)

Tillagning/beredning:

  • Börja med att göra en marinad på olivolja, riven vitlök, citronsaft och rivet citronskal samt krydda av med lite salt och peppar.
  • Lägg därefter ner köttskivorna i en lagom stor skål tillsammans med marinaden. Vänd runt skivorna så att alla får del av marinaden. Lått stå och låt det dra.
  • Under tiden som köttet får vila gör du en chevrécrem genom att blanda ihop följande till en jämn creme:
  • Creme fraiche, chèvre (tag eventuellt bort lite av ”skalet, blir mildare smak och lättare att få till en creme), timjan (finhackad om den är färsk), salt och svartpeppar. BLANDA VÄL!

Upplägg:

Lägg upp förrätten i förslagsvis en djup tallrik. Börja med lite grönt, tag därefter några bitar kött och sedan en bra klick med cremen ovanpå samt strö över lite rostade pinjenötter. Garnera gärna med ytterligare lite grönt. Servera med en liten bit bröd.

”Arista allá Roscana” – helstekt kotlettrad med ugnsstekta potatis och broccoli

Ingredienser för 8 personer:

  • 1½ kg benfri kotlettrad
  • 1 st vitlök (eller flera om du så önskar)
  • 1 st citron
  • 1 knippe färsk rosmarin
  • 1 knippe färsk timjan
  • några (efter behag) tsk torkad timjan
  • och dito rosmarin
  • havssalt
  • svartpeppar
  • olivolja (extra virgin)
  • 1½ kg potatis
  • örtsalt – herbamre
  • 1½ msk olivolja
  • det är inte fel med lite grönt till det hela, förslagsvis broccoli eller kanske blomkål

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör små hål i köttbiten och stoppa in torkad rosmarin och timjan. Bind ihop kotlettraden och peta in de färska örtkryddorna mellan snöret och köttet samt krydda med havssalt och svartpeppar
  3. Lägg köttet i en långpanna och häll lite olja över köttet. Dela citronen och vitlöken och lägg bredvid köttet. Låt stå i ugnen tills köttets innetemperatur är ca 65 grader (ca 1 timma)
  4. När det återstår ca 30 minuter av köttets tillagningstid, dela potatisen i mindre bitar, krydda med Herbamre och vänd potatisen i olivolja. Häll sedan dessa på ugnsplåten runt köttet, höjd värme till ca 200 grader och stek på de återstående ca 30 minuterna. Köttsaften på plåten ger potatisen en angenäm smak. Tag därefter ut köttet och låt det vila på galler en stund
  5. Skiva köttet (ca ½-1 cm tjocka skivor). Häll lite av skyn på och lägg potatis bredvid

Äpple med havretäcke

Ingredienser till 8 portioner:

  • 4 st äpplen (inte för små)
  • 1½ dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • ½ dl socker
  • 75 g smör
  • 1 tsk kanel

Till servering:

  • Grädde (lättvispad) eller glass
  • Ljus sirap eller honung

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175gr
  • Lägg alla ingredienser till havretäcket i en stor skål och blanda snabbt ihop till en smulig deg (använd fingrarna)
  • Dela äpplena i halvor och kärna ur
  • Skär bort en liten bi av äpplet runda sida så att det kan stå stadigt i en form
  • Ställ äpplena i formen och fördela havresmulet jämnt över de åtta äppelhalvorna
  • Baka mitt i ugnen i ca 25 min
  • Servera med lättvispad grädde eller glass och ringla över lite sirap eller honung efter behag