Dagen till ära ska vi försöka oss på en tre-rätters-meny. Vad sägs om att inleda med en uppfriskande räkcocktail? Tätt följd av en serranolindad kalkonfilé med apelsinsås, timjanpotatis och något grönt, varför inte lätt förvällda sockerärtor eller kanske vaxbönor. Och som avslutning en päronkaka med choklad, mandelmassa och punschgrädde.

Men innan vi kommer så långt som till att inmundiga det hela, krävs lite aktivitet i köket. Är ni några stycken kockar (ordspråket brukar ju inte ställa sig så välvilligt till detta; ”ju fler kockar desto …”), så dela upp tillagningen?

Räkcocktail:

Till fyra personer behöver du följande:

  • 800 g oskalade räkor (som du givetvis skalar, om du nu inte köper färdigskalade)
  • 1 tärnad avokado
  • 4 gröna sparris. Kokas lätt och tärnas
  • 8 cocktailtomater i fina klyftor
  • 4 dl finstrimlad isbergssallad
  • 4 msk finhackad röd paprika
  • 4 skivor (små) citron till dekoration
  • dillkvist till dekoration
  • spara några räkor till dekoration

Rhode Islandsås

  • 1 dl majonnäs
  • 6 msk sweet chilisås
  • 2-4 stänk tabasco (ta det varsamt, smaka av)
  • 1-2 msk saft från färsk citron (smaka av)
  • Salt och peppar

Så här går du till väga:

  1. Tag fyra glas (gärna med fot) till serveringen. Går även bra med en liten skål
  2. Lägg ett salladsblad i botten på glaset som inramning och dekoration
  3. Skala räkorna (om det nu inte redan är gjort). Glöm inte spara några
  4. Finhacka de ingredienser kräver detta
  5. Blanda i en skål räkorna med finhackad isbergssallad, paprika, sparris och tomater

Gör Rhode Islandsåsen så här:

  1. Ta en lagom stor skål
  2. Blanda majonnäs, sweet chilisås och tabasco. Blanda ordentligt med exempelvis en gaffel
  3. Tillsätt citronsaft och kryddor. Rör om ordentligt och smaka av noggrant
  4. Blanda sedan den väl den färdiga dressingen med salladsblandningen
  5. Blända därefter i räkorna
  6. Fyll upp glasen med den färdiga fyllningen
  7. Garnera med skivade cocktailtomater, dillkvist, räkor och en liten citron skiva

Serranolindad kalkonfilé

Till fyra personer behöver du följande:

  • 2 kalkonfiléer, ca 700g
  • 100g skivad serranoskinka
  • salt och svartpeppar
  • smör till stekningen

Tillagning:

  1. Sätt på ugnen, 175 grader
  2. Salta och peppar kalkonfiléerna
  3. Linda skinkan runt filéerna och bind ihop med steksnöre (alternativt tandpetare)
  4. Bryn filéerna i en het stekpanna med smör (ca 2 min på varje sida)
  5. Lägg kalkonfiléerna i en eldfast form
  6. Sätt in filéerna i ugnen i ca 25 minuter (innertemperaturen ska va 70 grader)
  7. Tag ut köttet och låt vila i 10 minuter
  8. Skär upp i skivor

Apelsinsås

  • ½ dl socker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 4 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • rivet skal av en ½ apelsin
  • pressad saft från 2 apelsiner
  • 2 tsk maizena (kan behövas mera beroende på tjock sås du vill ha)
  • salt och svartpeppar

Tillagning:

  1. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull (först händer inget och sen händer inget MEN sen blir det nästan panik)
  2. Ta kastrullen från värmen och rör ner vinäger, vatten, smulad buljongtärning, apelsinskal och apelsinsaften
  3. Ställ tillbaks kastrullen på plattan låt koka till ungefär hälften reducerats
  4. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen (detta är lite överkurs – går utmärkt osilat också)
  5. Red av med maizena utrörd i lite vatten
  6. Smaka av med salt och svartpeppar

Ugnsrostade timjanpotatis

  • 600 gr fast potatis
  • ca 2 msk rapsolja
  • ca 1 msk flingsalt
  • ca 2 msk torkad timjan

Tillagning:

  1. Skala och dela potatisen (det är inte nödvändigt att skala potatis, tvätta noga istället)
  2. Lägg potatisklyftorna i en eldfast form och blanda dem med olja, salt och timjan
  3. Rosta potatisen i ugnen på 225 gr i ca 20 minuter

Päronkaka med choklad, mandelmassa och punschgrädde

I detta fall för 8 portioner

(Förberedelsetid – 10 minuter och tillagning – 30 minuter. Tips – kakan kan förberedas dagen innan och funkar även att frysa)

  • 500 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kakao
  • 3-4 päron
  • Till topping – flisad mandel, punschpraliner om så önskas) och florsocker
  • Punschgrädde – 3 dl vispgrädde och 2-4 cl punsch eller 5 krossade punschpraliner

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Riv mandelmassan
  3. Vispa ihop smör och mandelmassa, rör därefter ner ett ägg i taget
  4. Rör ner de torra ingredienserna
  5. Skala och kärna ur päronen och skär dem halvor
  6. Häll smeten i en smord form (ca 24 cm i diameter)
  7. Lägg i päronen i formen (har du punschpraliner eller choklad, lägg i detta nu)
  8. Strö över mandeln
  9. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan stelnat (skall fortfarande vara lite dallrig i mitten8 tar ca 30 minuter)
  10. Tag ut och låt svalna
  11. Vispa grädde och smaksätt med punsch
  12. Pudra kakan med florsocker innan servering