Skaldjur är både gott och vackert att titta på. I detta fall kommer här ett recept på 6 portioner.

Ingredienser:
  • 400 g laxfilé
  • 400 g vit fisk, t.ex. torsk eller sej
  • ½ nät med blåmusslor eller ca 500 g
  • 400 g räkor med skal
  • 4 msk olivolja
  • 1 liter vatten
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 3-4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 hel stjärnanis
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk färsk repad timjan
Gör så här:
  1. Skala räkorna och fräs skalen i 2 msk olivolja en en gryta.
  2. Häll på fiskbuljong (vatten och fiskbuljongtärningar) och låt koka på svag värme i ett par minuter. Sila bort räkskalen.
  3. Skala och tärna potatis och morötter. Skala och strimla fänkål.
  4. Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Fräs lök och vitlök i 2 msk olivoljan i ett par minuter.
  5. Lägg i potatis, morötter och fänkål. Krydda och fräs sakta i några minuter.
  6. Häll över räkfonden och de krossade tomaterna och koka på svag värme i ca 30 minuter under lock.
  7. Tvätta och skrapa musslorna. Skär laxen och den vita fisken i lagom stora bitar. Sjud musslorna i soppan i 3 minuter. Lägg därefter i fisken och koka försiktigt i ytterligare 3-6 minuter.
  8. Lägg i räkorna precis före serveringen.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera soppan riktigt varm och strö över med den färsk timjan.

Några tips:

  • Server gärna med ett gott bröd till.
  • Räkorna ska du avvakta med till precis innan serveringen, annars blir de gärna sega.
  • Vill du gör det lite enkelt för dig, finns det färdigskalade räkor på burk och även musslor. Smaken blir kanske inte riktigt den samma men det ”snabbar upp” tillagningsprocessen.