Skaldjur är både gott och vackert att titta på. I detta fall kommer här ett recept på 6 portioner.
Ingredienser:
- 400 g laxfilé
- 400 g vit fisk, t.ex. torsk eller sej
- ½ nät med blåmusslor eller ca 500 g
- 400 g räkor med skal
- 4 msk olivolja
- 1 liter vatten
- 3 fiskbuljongtärningar
- 3-4 potatisar
- 2 morötter
- 1 fänkål
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 burk krossade tomater
- 1 hel stjärnanis
- 1 krm cayennepeppar
- 1 krm paprikapulver
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 msk färsk repad timjan
Gör så här:
- Skala räkorna och fräs skalen i 2 msk olivolja en en gryta.
- Häll på fiskbuljong (vatten och fiskbuljongtärningar) och låt koka på svag värme i ett par minuter. Sila bort räkskalen.
- Skala och tärna potatis och morötter. Skala och strimla fänkål.
- Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Fräs lök och vitlök i 2 msk olivoljan i ett par minuter.
- Lägg i potatis, morötter och fänkål. Krydda och fräs sakta i några minuter.
- Häll över räkfonden och de krossade tomaterna och koka på svag värme i ca 30 minuter under lock.
- Tvätta och skrapa musslorna. Skär laxen och den vita fisken i lagom stora bitar. Sjud musslorna i soppan i 3 minuter. Lägg därefter i fisken och koka försiktigt i ytterligare 3-6 minuter.
- Lägg i räkorna precis före serveringen.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan riktigt varm och strö över med den färsk timjan.
Några tips:
- Server gärna med ett gott bröd till.
- Räkorna ska du avvakta med till precis innan serveringen, annars blir de gärna sega.
- Vill du gör det lite enkelt för dig, finns det färdigskalade räkor på burk och även musslor. Smaken blir kanske inte riktigt den samma men det ”snabbar upp” tillagningsprocessen.