Detta är en rätt som är enkel att göra till många personer. Lika god dagen efter – om det mot förmodan skulle bli något över dagen före! Spännande kombination med fläskfilé, kryddiga korvar, paprika mm. Det hela är beräknat till 6 portioner, inte 6 personer!
Följande behövs:
- 500 g fläskfilé
- 2 msk smör
- ca 240 g kryddiga korvar (t.ex. kabanoss)
- 2 st paprikor (tag röda, det ger lite härlig färgsättning)
- 1 st vitlöksklyfta ( är du vän av vitlök, tag en eller två extra)
- 5 dl vispgrädde
- 2 dl köttbuljong (vatten och tärning eller färdig fond)
- 1 dl små inlagda gurkor (cornichons)
- 1 dl svart oliver (urkärnade)
- 1 dl syltlök
- 3 tsk majsstärkelse (majsena)
- salt
- peppar
Till serveringen:
- ½ kruka persilja
- ris
- sallad
Så här gör du:
- Putsa fläskfilén och skär i strimlor. Bryn köttet i hälften av smöret i en gryta och lägg upp på en talrik (ett alternativ om du vill förbereda lite i förväg, är att helsteka fläskfilén och skiva upp den i tunna skivor).
- Skär upp korven i slantar.
- Dela, kärna ur och skär upp paprikorna i bitar.
- Stek korven och paprikan i resten av smöret i grytan. Pressa ner vitlöken samt rör i grädden och buljongen.
- Skär gurkan i mindre bitar och dela även oliverna.
- Tillsätt köttet, gurka, oliver och syltlök i grytan. Låt det hela koka upp och därefter sjuda i ca 10 minuter.
- Rör ut majsenan i lite vatten och rör därefter ner denna i grytan.
- Smaka av med salt och peppar.
Inför serveringen – hacka persiljan grovt och strö över grytan. Till detta serverar du ris och en god sallad.