Direkt från ugnen – blåbärspaj – kanske inte så vacker men sällsynt god! Foto: Christer Strid

För att få tio bitar behöver du följande:

Pajdegen:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör (i kuber)
  • 1 ägg (medelstort)

Fyllningen:

  • 4 dl blåbär (helst ska du ha plocka dem själva, det förhöjer smaken, men djupfrysta går givetvis bra också)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Garnering:

  • Ca 2 msk florsocker (inte nödvändigt, men det blir lite lyxigt)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en matberedare. Lägg sedan i smöret och sist ägget. Arbeta det hela till en deg. Kör inte för länge. (Skulle det behövas knåda ihop det hela på ett bakbord).
  3. Tryck ut degen i ugnssäker pajform.
  4. Blanda bär, vaniljsocker, strösocker och potatismjöl.
  5. Fördela blandningen över degen.
  6. Grädda pajen i ca 30 minuter. Höj värmen på slutet till 200 grader för att eventuellt ge pajen ytterligare färg.
  7. Sikta över lite florsocker innan servering.
Blåbärspaj med ”tillbehör”, i detta fall vaniljsås, foto: Christer Strid

Servera gärna pajen ljummen och med lite kall vispad grädde eller vaniljsås. Eller varför inte lite vaniljglass?