Ungersk gulasch på högrev, foto: Christer Strid

Här ett recept för 6 personer och till detta behöver du:

  • 700 g benfritt nötkött (högrev eller bog)
  • 3 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 selleristjälkar
  • 1 färsk spansk peppar/chili
  • 2 tsk brödkummin
  • 1½ msk paprikapulver
  • 6 msk tomatpuré
  • 8 dl oxbuljong
  • 5 röda paprikor
  • 6 potatisar
  • olivolja till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Så här gör du:

  1. Skär köttet i tärningar (ca 3 cm stora). Grovhacka lök, vitlök, selleri och chilifrukt (vill du ha extra stark gryta behåll kärnorna från chilin) och fräs tillsammans med i olja. Använd en tjockbottnad gryta.
  2. När köttet brynts och löken mjuknat, tillsätt kummin, paprikapulver och tomatpuré samt späd med buljongen.
  3. Rensa paprikorna. Dela hälften i små tärningar och hälften i lite större bitar. Lägg tärningarna i grytan och låt allt sjuda under lock ca en timme (kolla gärna köttet, det kan behöva längre tid i grytan).
  4. Skala och skiva potatisen i kuber. Lägg ner dessa tillsammans med de större paprikabitarna och låt sjuda ytterligare ca 30 minuter.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.
Ungersk gulschgryta, foto: Christer Strid

Serveringstips:

Tag gärna en bit bröd till och en klick krämig yoghurt.