Kullaberg
1974 gjordes i regi av Kullabygden Ornitologiska Förening (KOF) en första häckfågelinventering på Kullaberg. Det visade sig att inventeringsarbetet fortsättningsvis kom att bli med en periodicitet på 10 års mellanrum och nu 2024 är det alltså åter dags.
Några av inventerarna har hängt med sedan starten 1974 och för vår del ska det alltså bli sjätte gången som vi ska ta oss ann samma område, för vår del ruta 3. Det är med en viss spänning man ser fram emot vårens arbete. Hörseln sämre, rörligheten sämre, men skam den som ger sig.
Hur har det då gått vid tidigare inventeringar? Ja, resultaten kan du läsa om på KOF`s hemsida som du hittar här.
För att känna oss för lite grann, tog vi idag en tur ut till Kullaberg. Lite förstudie av vår ruta, men också för ett besök ute på spetsen.
När det gällde ruta tre var det sig ganska lik vill vi påstå. Biotopmässigt inga förändringar. Terrängen var kanske dock lite mera sliten.
Däremot inget om fågellivet direkt än så länge. Några förväntade arter var redan på plats, t.ex. gröngöling, talgoxe och blåmes.
Spetsen och fyromådet bjöd på härlig utsikt. Vi var ganska ensamma därute. Endast en handfull andra besökare var på plats.
När vi stod och spanade ut över havet kom plötsligt en havsörn (Haliaeetus albicilla) och rundade spetsen, för vidare färd söderut in i sundet. Att få se örnen ovanifrån hör inte till vanligheterna.