Va … vinter?

”Hörde du knallen” – väckte mig hustrun med.

Nä, jag sov så gott! Men vad var det då som hade hörts?

När vi tittade ut genom våra fönster fick vi en del av förklaringen, nederbörd i form av snö. Radio Malmöhus gav oss nästa ledtråd. Det visade sig vara snöåska som fått oss vakna. Kombinationen snö och åska hör knappast till det vanliga, men kan förekomma.

Vitt på våra gator i kvarteret och centimeterdjupa, blöta spår efter bilarna. Och vi som inte lagt på våra vinterdäck ännu!! Det blev till att stanna hemma i väntan på att det kanske skulle smälta bort igen.

Det var alltså inte med helt positiva känslor man vaknad till idag.

”Julkortsfågel”

Tillsammans med domherren är kanske sidensvansen (Bombycilla garrulus) den fågelart som ofta sammanknippas med julkortsmotiv. Helst vill man dock få se denna art i natura och inte bara på ett kort.

Ett snabbt stopp i trädtopparna för att sedan dra vidare – foto: Christer Strid

Och det är faktiskt så att den senaste veckan har vi mer eller mindre dagligen haft besöka av just sidensvans. Som ett litet av stojande ungdomsgäng far de omkring i små flockar. Slår sig ner en stund i ett lämpligt träd. Oftast väldig vaksamma men ibland mera ”avspända”, rättar till någon fjäder, för att sedan lika snabbt dra iväg igen.

Sidensvans har en fantastiskt teckna fjäderdräkt – foto: Christer Strid

”Blandade änder”

För det mesta är det ”bara” gräsänder som håller till i våra dammar i närområdet. Men då och då kan det bli någon överraskningen.

Härom dagen upptäckte vi en stjärtand (Anas acuta) som hade tagit sällskap av både gräs- och bläsänder. Även om vi sett arten tidigare på Sofiero våtmark hör det dock inte vanligheterna. Dock såg han (för det var en hane) lite ensam ut och höll sig lite i bakgrunden.

Det är en mycket vackert tecknad and och det som gör arten lite speciell, förstår man av namnet. Det är just stjärten, även om denna individ kanske inte direkt är ett typexempel. Stjärtfjädrarna ska växa ut ytterligare en bit.

Mycket blänk och glitter var det på vattenytan. Regnet strilade ner så försiktigt.

”Vitkindat”

En liten del av flocken vitkindade gäss vid Viaköp på Kullahalvön – foto: Christer Strid

Vitkindad gås (Branta leucopsis) är idag en vanlig art som i princip kan ses här i NV-Skåne året runt. Dock är det främst under vinterhalvåret som större ansamlingar förekommer och då många individer väljer att övervintra i våra trakter.

Idag uppskattade vi att vi såg 10-12 000 ex på fälten runt Svedberga kulle.

Några ex av de rastande gässen vi såg idag – foto: Christer Strid

Annat var det på 1970-talet då jag började skåda fågel. Arten sågs som en riktig raritet här i NV. Man fick vara tacksam och överlycklig om man fick se några mindre flockar på sin flytt till Nordsjöländerna och då främst till Holland. Vi kände dock till att vitkindad gås övervintrade i större mängder på Gotland.

Men sen hände något. Arten tycktes ändra strategi. Började övervintra även här i de södra delarna och börja häcka mera frekvent för att numera vara spridd över stora delar av Sverige.

Flyttar ner mot Nordsjökusten gör arten fortfarande och det handlar om flera 100 000 ex som passerar över oss eller nere vid Skånes sydkust. Ett verkligt skådespel de dagar då ”den stora flytten” pågår.

Lite mera information om arten hittar du t.ex. här i SLU:s, Artdatabanken.

Bistert grått men ljust i kanten

Kanske lite ljusning från väster och Kronborgs slott. I förgrunden (nedanför Sofiero slott) sitter några storskarvar (Phalacrocorax carbo) – foto: Christer Strid

Det börjar gå mot sitt slut för höstens sydsträckare när det gäller rovfågel. Några röda glador (Milvus milvus), tre ormvråkar (Buteo buteo) och ett par sparvhökar (Accipiter nisus) hann dock passera över mig under den dryga timmen jag var på plats nedanför Sofiero slott. Kanske var det inga helhjärtade försök att ta sig över Sundets 4,5 km vatten, men iväg bar det trots allt.

Kajor på väg till Helsingör? – foto: Christer Strid

Ingen tryffelhund tyvärr

Tryffel tack! Men, Iza hade nog andra dofter i sikte – foto: Christer Strid

Visst hade vi hoppats på lite tryffel idag, men ack nej. Hur möjligheten att hitta tryffel här i NV-Skåne har jag inte en aning om. Det lär finns hela 65 olika arter av denna svamp i Sverige.

Den ”matiga arten” – svart tryffel eller sommartryffel – finns i hela Europa, med sin nordliga gräns på Öland och Gotland, där den i viss omfattning även odlas.

Som sagt ingen tryffel idag, men väl ett par andra sorter.

Dansk ”fleskesteg” – fransk ”Pain au choclat” 

Att matlagning kan ta lite tid fick vi lära oss idag. Att tillaga denna danska nationalrätt kräver några timmar. Och väntan skapar en stigande hungerkänsla. Toppar man sedan det hela med ”en mindre god kaka” (ett gubbauttryck), faller alla smaklökar på plats och det uppstår en härlig njutningskänsla.

Gubbagängets eskapader från idag hittar du med dessa länkar, dansk stek och fransk kaka.